Cetatea Histria

0
1900

Histria – prima cetate pe teritoriul României

Printre o mare de câmpii și un drum șerpuit vei ajunge numai decât să vezi întreaga măreție a cetății Histria. Aici poți descoperi locul perfect unde istoria se îmbină fără doar și poate cu înaltul cerului. Și tot aici vei avea parte de senzații unice pe care ți-ar fi destul de greu să le poți descrie în cuvinte.

Histria este o cetate grecească și este totodată cel mai vechi așezământ de tip oraș atestat pe teritoriul României. De altfel ruinele acesteia se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria, din județul Constanța.

Cetatea Histria - foto din Dronă
Cetatea Histria – foto din Dronă

Istoria Cetății Histria

Întemeiată de coloniștii greci din Milet, prin anul 657 î. Hr., această cetate semeață a fost distrusă în sec. al VII-lea d. Hr. de către invaziile avaro-slave. Strabon, fiind unul dintre personalitățile remarcante ale acelor vremuri, descria cetatea astfel: „se află la o depărtare de 500 de stadii de gura sacră a Istrului”.. Ceea ce putem remarca este faptul că cetatea Histria a avut parte de o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani, de la perioada greacă și până la perioada bizantină.

După modelul des întâlnit în orașele grecești, și orașul Histria a fost format din cele două părți distincte: acropola și așezarea civilă. Mai târziu în timp ce a avut loc colmatarea, cetatea Histria a fost abandonată, iar în zilele noastre golful a devenit complexul lagunar Razim-Sinoe. Un alt lucru important aduce în prim-plan primele monede de pe teritoriul României. Acestea au fost monedele de argint apărute în Histria. În ceea ce privește numele cetății, acesta a fost dat de către denumirea fluviului Dunăre, în limba greacă – „Istros”.

Ruinele Cetăţii Histria
Ruinele Cetăţii Histria

Cetatea era alimentată cu apă prin conducte care aveau o lungime de peste 20 de kilometri, străzile pavate cu piatră, dar totodată avea parte și de instituții de educație fizică (actualele săli de fitness) și cultural-artistice. În cetate se considera că ritualul funerar era de fapt și de drept incinerarea.

Pentru cei interesați, ruinele cetății se găsesc pe malul lacului Sinoe, iar cele mai vechi zone sunt: Zona Sacră a Cetății (care deține templele dedicate Afroditei și lui Zeus) fiind situată pe o veche insulă și Cartierul Civil, care se regăsea pe platoul cetății (cuprinzând locuințele oamenilor din cetate).

Ce se poate vizita în prezent în Cetatea Histria?

Se spune că fiecare așezare își are propria istorie și desigur o parte din urmele existenței acestora se pot observa și astăzi. De altfel poți vizita următoarele obiective turistice ale cetății Histria:

  • Zidul de apărare ce are în componență tunuri și bastioane, care închidea fosta acropolă a orașului grecesc cu o suprafață de aproape 7 ha. Aici puteți întâlni ruinele care au fost conservate ale templelor grecești considerate a fi în zona sacră, străzi pavate, terme, bazilici civile și creștine;
  • Bazilica episcopală, de la Histria – aceasta fiind un edificiu, care are mai mult de 60 metri lungime și 30 de metri lățime și avea rangul de episcopie. Se mai spune că aceasta ocupa cel puțin 2% din suprafața cetății și a fost descoperită în anul 1969 de către arheologul Alexandru Suceveanu.
  • Friza cu cele opt divinități ale panteonului Greco-roman, iar pe margine se află reprezentarea Zeului Soare, de altfel această zonă a fost descoperită de Mircea Angelescu în anul 1994;
  • În anul 2000 au mai fost descoperite și alte lucruri interesante și mai cu seamă spre sudul Histriei a fost identificat și portul cetății.
Cezatea Histria
Cezatea Histria

Muzeul Arheologic Histria

Și cum fiecare frântură de istorie poate fi găsită într-un muzeu vă invităm să vizități Muzeul Arheologic Histria. Muzeul pe care îl puteți vizita în prezent  a fost înființat în anul 1982 într-o clădire nouă și este în subordinea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Prin urmare în Muzeul Arheologic din Histria sunt expuse următoarele:

  • piese de arheologie greacă, romană și bizantină – amfore, inscripții;
  • vase ceramice, sticlă, opaițe!
  • podoabe;
  • basoreliefuri elenistice;
  • documente epigrafice și multe altele;

Interesant este faptul că pe data de 13 februarie 2007, Cetatea Histria a fost înscrisă oficial pe Lista Patrimoniului European. Iar privind construirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării” a fost instituită Zona Istria-Sinoe de circa 400 ha. Această zonă a fost amplasată în partea sud-vestică a rezervației și în extremitatea nord-estică a grindului Sacele.

De  asemenea această zonă de maximum interes constă în șisturile verzi pe care este situate ansamblul arheologic Histria, dar și o porțiune din grindul Săcele, deoarece aici există o gamă largă de specii de păsări dintre care: califarul alb, rațe, gâște și așa mai departe. Prin urmare tot ce vă rămâne de făcut este să vizitați Cetatea Histria și în cele din urmă să vă bucurați de plimbarea realizată în timp și istorie.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here