Una dintre cele mai frumoase cetati medievale din toata Romania

Ridicata in 1355, Cetatea Rasnov a cunoscut in ultimele doua decenii un amplu proces de restaurare, ceea ce o face azi una dintre cele mai frumoase cetati medievale din toata Romania. Situata pe Valea Rasnoavei, a fost considerata unul dintre bastioanele de aparare ale Transilvaniei (inainte de construirea cetatii Bran) – se afla la limita nord-estica a culoarului Rucar-Bran, drum comercial folosit in epoca.

Cea mai vizitata cetate din Romania

Este si una dintre cele mai vizitate cetati din Romania. Se ajunge la ea pe un traseu la pas prin padure sau cu cremaliera. Poarta de intrare in cetate este si cea mai veche constructie a cetatii. In trecut, avea doua curti, doua anteforturi si 7 turnuri de aparare. Casutele din interior serveau ca adapost in timpul invaziilor, cand locuitorii din targul Rasnovului (preponderant sasi) se retrageau aici.

Rasov
Rasnov

Cetatea a rezistat eroic mai multor asedii si s-a predate o singura data, in 1612, principelui Transilvaniei, Gabriel Bathory. A fost victima ciumei (1718), a unui incendiu si a unui cutremur (in 1802) care a distrus-o partial. Cetatea a fost parasita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Vechile fapte de arme au fost reiterate insa in perioada in care aici s-au facut filmarile pentru mai multe pelicule istorice romanesti (Dacii, Mihai Viteazul, Columna) sau straine (Cold Mountain, film pentru care Nicole Kidman a primit un Oscar).

In Cetate, astazi poate fi vizitat si un muzeu de arta feudala si de arme de epoca. Exista si alte atractii: magazine de suveniruri, bar-terasa, centru de tir cu arcul. Acum 15 ani a fost descoperit in cetate un tezaur cu zeci de piese de utilitate zilnica vechi de 400 de ani si cu 416 monede de argint.

Video – Atractii Turistice din Tara Barsei

Dacă v-a plăcut acest articol, nu ezitați sa ne dați un LIKE, SHARE sau SUBSCRIBE canalului nostru, pentru mai multe surprize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here