Farul Vechi din Sulina – o comoara a istoriei otomane pe malul stâng al Dunării

0
2193

Cum a devenit Farul Vechi din Sulina un simbol al navigatiei pe Dunare?

Farul Vechi din Sulina de pe malul stâng al Dunării este una dintre cele mai impresionante construcţii istorice din zona Dobrogei. Potrivit unui document otoman vechi, primul far a fost construit în jurul anului 1745, la iniţiativa lui Beshir Agha, o personalitate importanta a Imperiului Otoman.

Acest far a fost folosit pentru a ghida corabiile prin apele periculoase ale Dunării şi pentru a preveni naufragiile în zona. Farul a fost construit pe malul stâng al Dunării, în apropiere de Sulina şi a fost folosit timp de mai multe secole.

Farul Vechi din Sulina
Farul Vechi din Sulina

În conformitate cu documentul otoman, localnicii erau responsabili de ingrijirea şi intreţinerea farului şi furnizarea de ceară necesară pentru iluminatul acestuia. Acest lucru arată că farul era considerat foarte important pentru comunitatea locală şi era văzut ca un simbol al navigaţiei sigure pe Dunăre.

Dupa ce a fost construit, farul a fost supus mai multor renovări şi modernizări de-a lungul secolelor. În 1856, farul a fost reconstruit din temelii de către autorităţile otomane, iar în 1870 a fost modernizat şi electrificat.

Farul Vechi din Sulina - malul staâng al Dunării

În timpul Primului Război Mondial, farul a fost grav afectat de luptele care au avut loc în zonă. În ciuda eforturilor de reconstrucţie, farul nu a mai fost utilizat din anii 1920, când a fost construit un nou far mai aproape de gura de vărsare a Dunării.

farul vechi sulina
Un apus de soare superb surprins la far

În prezent, Farul Vechi din Sulina este o ruină impresionantă care reprezintă o atracţie turistică populară în zonă. Vizitatorii pot vedea ruinele farului şi pot afla mai multe despre istoria acestuia la muzeul local, care găzduieşte obiecte şi informaţii istorice despre farul vechi.

În concluzie, Farul Vechi din Sulina de pe malul stâng al Dunării este o construcţie istorică impresionantă, care are o istorie îndelungată şi interesantă. De-a lungul secolelor, farul a fost un simbol important pentru navigaţia sigură pe Dunăre şi a jucat un rol crucial în prevenirea naufragiilor. Chiar daca acum este doar o ruină, farul continuă să fascineze vizitatorii şi să reprezinte o parte importantă a istoriei Dobrogei.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here