Vă recomandăm 15 obiective turistice ce pot fi vizitate în Banatul Montan

De data aceasta vă prezentăm o călătorie prin Banatul Montan extrem de frumos şi de contrastant, o zonă cu potenţial turistic ridicat, ce atrage din ce în ce mai mulţi vizitatori datorită obiectivelor naturale cât şi a celor antropice. Se mai spune că fascinantul tărâm bănățean este un veritabil muzeu în aer liber.

Am făcut un top 15 al obiectivelor turistice pe care am reuşit să le vizităm în cele 2 zile de weekend, aşa că aceste minunăţii vi le recomandăm şi vouă în cazul în care ajungeţi în zonă.

LOCUL 1 ► CASCADA BIGAR – Bigar Waterfall

Locul 1 în clasamentul “OPT CASCADE UNICE DIN LUME” realizat de către „The Wold Geography” în anul 2013.

Aproape de marginea şoselei şi totuși atât de departe de ochii necunoscătorilor, Cascada Bigăr este cunoscută şi sub denumirea de Izbucul Bigăr. De altfel denumirea acestuia de izbuc provine de la faptul că este un izvor foarte puternic. Situată în județul Caraș-Severin şi sub teritoriul administrativ al comunei Bozovici, Cascada Bigăr face parte dintr-o arie protejată de interes național, care de fapt şi de drept reprezintă o rezervație naturală de tip mixt. Și pentru că frumusețea acesteia este una foarte rară și unică în acelaşi timp, cascada este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beuşşița.

LOCUL 2 ► IZVORUL BIGĂR – Bigar Spring

Este locul unde un curs de apă subteran, bogat în calcar iese la suprafaţă după ce a străbătut o peșteră, iar după circa 200 de metri izvorul se varsă în râul Miniș de pe acel prag calcaros acoperit de mușchi verde pufos pe care îl ştim sub denumirea de Cascada Bigăr. Lângă izvor se află Grota Bigăr şi păstrăvăria Miniş.

LOCUL 3 ► MORILE DE APĂ DE LA RUDĂRIA – The Watermills from Eftimie Murgu

Localitatea Eftimie Murgu cunoscută până în anul 1970 sub numele de Rudăria este situată în SE județului Caraș Severin, în depresiunea Almăjului, la circa 64 km de Băile Herculane.   

De altfe, Rudaria cum i se mai spunea odată a devenit cunoscută pentru celebrele mori de apă, vechi de sute de ani şi este considerată o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un muzeu în aer liber cu potențial ridicat de dezvoltare.

LOCUL 4 ► CAZANELE DUNARII – The Danube Boilers

Zona turistică a Cazanelor Dunării se întinde pe o lungime de circa 50 km de-a lungul malului Nordic al Dunarii, între localităţile Svinita, în amonte şi Orşova în aval, străbăzând mai multe localităţi precum Dubova şi Eşelniţa.

LOCUL 5 ► CAPUL LUI DECEBAL – The statue of Decebal

Este cea mai înaltă statuie din Europa, a doua din lume după Statuia Libertăţii. Măsoară 40,45  m înălţime, 25 lăţime, nasul măsoară 7 m şi ochiul 5 m. Statuia lui Decebal a fost finanţată de profesorul universitar şi tracolog Iosif Constantin Drăgan, iar la vremea aceea a costat peste 1 milion de dolari. Constructia statuii a durat 10 ani, din 1994 până în 2004 când omul de afaceri a murit iar constructia a rămas neterminată, aceasta fiind realizată în proporţie de 70%.

Statuia regelui dac Decebal este situată în Golful Mraconia, Cazanele Mici din Clisura Dunării.

LOCUL 6 ► MĂNĂSTIREA MRACONIA – Mraconia Monastery

Mânăstirea a fost construită în anul 1523 și a fost ridicată în locul unui fost punct de observație și dirijare a navelor pe Dunăre. Localnicii i-au atribuit și un nume nou acestei mânăstiri, acela de „Mânăstirea de sub apă”. Totodată a mai fost cunoscută și ca Mânăstirea din Valea Dunării sau ca Mânăstirea de la Ogradena Veche. Iar din anul 2008, mânăstirea a devenit una de maici.

LOCUL 7 ► PESTERA PONICOVA – Ponicova Cave

Este una dintre cele mai mari peşteri din Defileul Dunării, de altfel galeriile acesteia au peste 1660 metri și străbat Ciucaru Mare, ca mai apoi să iasă în Dunăre. Accesul la această peşteră se poate face atât pe uscat, cât şi pe apă cu barca pe Dunăre.

În labirintul subteran al peşterii se pot întâlni mai multe galerii subterane precum Galeria Stalagmitelor şi Stalctitelor, Galeria Liliecilor şi cea Principală care poate fi vizitată şi are o lungime de aproximativ 800 m.

LOCUL 8 ► PEŞTERA VETERANI – The cave of Veterans

Se spune că peştera a fost cunoscută încă din timpuri preistorice, dacii o considerau sanctuar al zeului Zamolxis. Este prima peşteră cartată din lume, încă din anul 1692 şi este renumită pentru legenda sa, cât şi pentru faptul că accesul la aceasta se face doar pe apă.

Denumirea peşterii vine de la numele lui Friedrico Veterani, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

 În timp, peştera a devenit cunoscută prin faptul că este locul căutat pentru realizarea unor scene din filmele românești şi străine.

LOCUL 9 ► TABULA TRAIANI – The Tabula Traiana

Aceasta este o placă memorială ce a fost ridicată de către împăratul roman Traian în cinstea victoriei lor asupra dacilor. Tabula Traiana este amplasată nu departe de chipul lui Decebal pe malul sârbesc, fiind aproape de ieșirea din Cazanele Mici.

LOCUL 10 ► MĂNĂSTIREA SF ANA – St Anne Monastery

Situată în defileul Dunării, mai exact în orașul Orșova, Mânăstirea Sf. Ana este așezată pe coama Dealului Moșului. Aceasta a fost construită între anii 1936 și 1939 şi din păcate în regimul comunist mânăstirea a fost transformată în restaurant. Cu toate acestea însă în anul 1990, la data de 2 decembrie mânăstirea Sf. Ana a fost sfiinţită de către episcopul Damaschin Coravu, vicar al Mitropoliei Olteniei.

LOCUL 11 ► RÂUL CERNA – Cerna river

Ceea ce este cu adevărat interesant despre râul Cerna este faptul că acesta izvorăște în Parcul Natural Domogled – Valea Cernei şi în același timp îl şi străbate în totalitate. De altfel Cerna străbate și 3 județe – Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți .

LOCUL 12 ► STATUIA LUI HERCULES – The Statue Of Hercules

Un monument istoric pe care îl găsiți în orașul Băile Herculane. Statuia îl reprezintă pe zeul Hercules purtând pielea leului din Nemeea pe umărul stâng și o măciucă, fiind o statuie din bronz și realizată de către Ramelmayer și Glantz din Viena prin anul 1847.

LOCUL 13 ► Băile Herculane

Herculane, Perla Banatului cum i se mai spune, este o statiune din inima Parcului National Domogled, asezata ca intr-o palnie, intre Muntii Mehedinti la est si Muntii Godeanu si Muntii Cernei spre vest, intr-o depresiune ingusta.

Relieful carstic, cu pereti verticali, grohotisuri, pesteri si grote misterioase, se imbina perfect cu padurea deasa de la baza, unde cresc specii variate de foioase, conifere, arbusti si chiar un exemplar de arbore de Sequoia.   

In concluzie pozitionarea geografica a statiunii pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat cu influenţe mediteraneene, fara vanturi puternice, cu aer umed şi cald, ideal pentru relaxare si cure  climatice. 

LOCUL 14 ► VALEA CERNEI – Cerna Valley

A fost declarată arie protejată pe data de 6 martie 2000 și se întinde peste bazinul râului Cerna. De fapt și de drept, Parcul Național Domogled – Valea Cernei este reprezentat de o zonă montană, în care sunt incluse rezervații naturale precum: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan, Valea Țesna.

LOCUL 15 ► CHEILE CORCOAIEI – Corcoaia Gorges

Rezervaţia naturală Cheile Corcoaiei, declarată arie protejată  de interes national, se află pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei din nord-estul localităţii Cerna Sat, judeţul Gorj şi la 40 de kilometri nord de Băile Herculane

Rezervaţia este situateă în Munţii Mehedinţi şi are o suprafaţă de 34 ha şi reprezintă o zonă de chei de o frumuseţe rară ce se întind pe circa 200 m, cu formaţiuni geomorfologice deosebit de spectaculoase: marmite, lapiezuri, peşteri, abrupturi stâncoase cu floră şi faună specifice Carpaţilor Meridionali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here