Aproape de Cheile Dobrogei, pe Dealul Casienilor, vă puteți liniști sufletul la Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian

Când sufletul pare oboist, agasat și neliniștit încearcă să-ți spună disperat că are nevoie de puțină magie, puțină liniște sfântă care să-i aline toate durerile. De aceea prin nenumărate încercări te va ghida în locul în care va știi că va primi un strop din ceea ce-i lipsește. Din liniștea pe care și-o dorește și acea stare benefică pe care doar credința ți-o poate da și toate acele lucruri încărcate și sfințite cu credință și cu rugăciune. Un asemenea loc unde vă puteți liniști sufletul este lagat de Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian. Acest loc unde vă veți găsi liniștea sufletească se află în Cheile Dobrogei, iar mânăstirea este amplasată pe Dealul Casienilor, care a devenit un adevărat loc de pelerinaj.

Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian – video de prezentare

Cu toate astea tot aici este adăpostit un ansamblu de grote și de adăposturi monahale, iar o bună parte dintre acestea încă nu sunt cercetate așa cum se cuvine. Dar pentru a descoperi mai multe despre aceste locuri sacre care se împletesc cu credința și liniștea trebuie să cunoaștem ceva mai multe date despre Sfântul Ioan Casian. Născut într-o familie din Dobrogea, care în vremuri străvechi se numea „Scythia minor” în jurul anului 360 și este foarte probabil să fii făcut parte într-una dintre cetățile greco-romane.

Povestea Sfântului Ioan Casian

Acolo unde creștinismul avea o foarte mare putere, iar limbile vorbite erau greaca și latina. De altfel, ceea ce este important de spus este faptul că există unele inscripții unde se menționează numele de familie și anume Kassianos / Cassianus. După ce învață să scrie și să citească atât în limba latină, cât și în limba greacă, acesta pleacă împreună cu sora sa și cu prietenul Gherman (Germanus sau Ghermanos), care aveau aceeași credință (și anume credința creștină) și se hotărăște să intre în rândul sfinților bisericii din regiune. Modelele pe care le-au urmat au fost Teotim și Bretamion, care erau episcopii Tomisului sau Dionisie exiguul (cel Mic) sau cel Smerit, întemeietorul Calendarului Universal Creștin.

Împlinind vârsta de 20 de ani și dorindu-și să cunoască și să viziteze toate lucurile sfinte pleacă alături de sora sa și cu Gherman la Bethleem. Acolo unde sora lui va rămâne și va deveni călugăriță. După toate experiențele din Ierusalim și Egipt va ajunge la Constantinopol, acolo unde Sfântul Ioan Gură de Aur (fiind în acele vremuri arhiepiscop al Constantinopolului) îl va hirotonisi diacon pe Sfântul Ioan Casian și preot pe Gherman.

Mai târziu va pleca la Roma, iar aici se va împrieteni cu viitorul papă Leon. Iar în anul 430 va scrie despre acesta în prefața cărții sale: „De incarnatione”. Pe lângă aceasta se mai adaugă și cele două mânăstiri înființate, una de călugări și cealaltă de maici, în Marsilia: „Mânăstirea Sfântul Victor” și „Mânăstirea Sfântul Satiros”(Mântuitorul).

De altfel Sfântul Ioan Casian a reprezentat puntea de legătură dintre cultura patristică a Răsăritului și cea a Apusului, fiind mai presus de toate un promotor al monahismului în occident. După ce a dus mai bine de 60 de ani de viață monahală, Sfântul a decedat la mânăstirea sa din Marsilia în anul 435 d. Hr. și este canonizat la Marsilia în secolul al V-lea, fiind pomenit în data de 23 iulie. Ba mai mult decât atât Sinodul Bisericii Ortodoxe Române hotărăște în data de 20 iunie 1992 canonizarea Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman, aceștia fiind pomeniți în ziua de 29 februarie (în ani bisecți) sau în ultima zi din februarie, 28 februarie.

Pe de altă parte se mai spune că de la Sfântul Ioan Casian s-au păstrat trei mari lucrări importante cum ar fi: „Despre așezămintele cenobiților (mânăstirești) și despre remediile celor opt păcate principale” – care conțin 12 cărți; „Colațiuni sau convorbiri cu Părinții” – lucrare care conține 24 de cărți, și „Despre Întruparea Domnului, contra lui Nestorie” – și această lucrare conține 7 cărți.

Peștera Sfântului Ioan Casian, puntea dintre suflet şi Împărăția Cerurilor

Revenind în zilele noastre se cunoaște faptul că arheologul Vasile Pârvan a descoperit în anul 1912 valea numită Casimcea și care astăzi este cunoscută sub numele de „Peștera Sfântului Ioan Casian”, cu o inscripție grecească, dar și alte morminte și inscripții cu numele de familie Kassianos / Cassianus. Fără doar și poate cei care deja au vizitat Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian au găsit ceea ce aveau nevoie și mai presus de toate au găsit acea punte dintre sufletul lor și Împărăția Cerurilor.

„Prietenia nu poate rămâne deplină și desăvârșită decât între cei desăvârșiți și cu aceleași virtuți, pe care aceeași voință și aceleași țeluri de viață nu-i lasă niciodată, sau numai foarte rar, să aibă sentimente deosebite sau să nu fie de aceeași părere în cele ce duc la plinătatea vieții duhovnicești”

Sf. Ioan Casian

„Omul este asemănarea unui pahar. Dacă acesta nu este curățat pe dinăuntru, degeaba ne ostenim să-l spălăm pe dinafară, că nu va fi niciodată curat. Așa și creștinul: degeaba se străduiește să-și înfrâneze trupul, căci nu va fi niciodată curat și neprihănit, dacă nu-și va curăța și sufletul, adică dacă nu va dobândi castitatea și curăția inimii”

Sf. Ioan Casian

In finalul acestui articol, nu ne putem abţine sa nu vă aratam cateva imagini frumoase ce le-am captat în Podişul Dobrogei pâna ce am ajuns la Mânăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian.

Eoliene-din-Dobrogea
maci-din-Dobrogea

Dacă aveţi idei pentru realizarea unui clip sau vreţi să promovaţi o locaţie interesantă, un eveniment important, nu ezitaţi să ne contactaţi. Mulţumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here