2 zile pe urmele spiritualitatii rupestre la poalele Muscelului

Daca stii sa-L pui pe Dumnezeu in tot ceea ce faci, Il vei gasii in tot ceea ce ti se intampla…

(FER. VLADIMIR GHIKA)

Asa am simtit sa organizam o drumetie de week-end pe carari Muscelene, avand in plan cateva obiective turistice si de cult care fac parte din Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti, fara sa ne dam seama ca planul lui Dumnezeu cu noi era mult mai mare. In acest timp petrecut in zona Muscelului, am simtit gandurile noastre mai aproape de cer, energia pozitiva ne-a invaluit la fiecare pas oferindu-ne curaj viselor, frica interioara risipindu-se asemenea unui nor de ceata. Starea de implinire interioara pe tot parcursul mini-vacantei, ne-a facut sa plutim deasupra problemelor cotidiene.

Orasul Campulung Muscel, Arges, te asteapta pentru a descoperi peisajele deosebite de la poalele Muntilor Iezer si pentru a te introduce in spiritualitatea crestina prin cele 3 manastiri rupestre sapate in muntii de stanca, sute de ani in urma, formand ceea ce numim astazi: triunghiul sacru al crestinismului romanesc.

Valea Dambovitei la poalele Muscelului
Valea Dambovitei la poalele Muscelului

Poti sa ajungi aici pornind din Pitesti (54km), Ploiesti (116km) sau Brasov (84km). Noi am venit din Bucuresti prin Targoviste, trecand de satul Voinesti, recunoscut pentru pomii fructiferi si merele de calitate. Puteti sa va opriti sa cumparati cateva fructe, continuand drumul spre Camplung.

Manastirea Cetatuia Negru Voda

Mănăstirea Cetăţuia, Schitul Negru Vodă | Meteora României – film de prezentare

Manastirea se afla intre satele Cetatuia si Cotenesti, la 22 km pana in Campulung Muscel. Aflata la o altitudine de 881m, aceasta dateaza din secolul XIV. Ca sa ajungi la manastire, parcurgi un traseu vreme de 1 ceas, urcand pe un drum serpuit, ocolind bolovani slefuiti din piatra si pereti stancosi. Te poti odihni pe bancutele atent asezate langa lacasurile de rugaciune, 12 la numar, de-a lungul potecii. Cu cativa metri pana la manastire, admirati ultima stanca pe partea stanga, avand o cruce in varf. Se spune ca piatra a fost asezata de Negru–Voda, iar stanca de la baza poarta denumirea de “masa lui Mihai Viteazul“.

Drumul de acces care urca spre Manastirea Negru Voda
Drumul de acces care urca spre Manastirea Negru Voda
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Stanca lui Negru Voda - Manastirea Negru Voda
Stanca lui Negru Voda – Manastirea Negru Voda

Dupa ce pasiti in curtea manastirii, veti fi cuprinsi de o lumina si o pace aparte. Noi ne-am simtit mai aproape de cer, parca plutind deasupra satelor, uimiti de privelistea din jurul lacasului de cult. Manastirea a fost sapata intr-un megalit de stanca, fiind un refugiu pentru domnitorul Tarii Romanesti, Negru-Voda, prin pestera ascunsa numita “Pestera lui Negru-Voda”. In fata te intampina biserica de lemn, in stil maramuresean, cu 2 altare (ortodox si catolic), avand 2 hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii.

Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti - Manastirea Negru Voda
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti – Manastirea Negru Voda

In stanga, regasim biserica rupestra din pestera, lunga de 12 m, lata de 4 m si inalta de 3 m. Locul te imbie la rugaciune, iar caldura lumanarilor aprinse continuu iti creaza un cadru perfect de regasire interioara. Aici minunile nu se opresc sa apara, in interiorul locasului din pestera izvorand un firicel de apa in fiecare an intre sarbatoarile Izvorul Tamaduirii si Adormirea Maicii Domnului.

Biserica Rupestra - Pestera lui Negru Voda
Biserica Rupestra – Pestera lui Negru Voda
Prima incapere din biserica rupestra
Altarul din biserica rupestra Negru Voda
Altarul din biserica rupestra Negru Voda

Prin dreapta manastirii, drumul duce, printre asezamintele monahale, catre Crucea Dorintelor, un loc cu o intensitate spirituala mare, unde puteti admira Valea Dambovitei. Opreste-te si cunoaste “Pestera Sfantului”, locul sapat in stanca. Aici au trait pustnicii de-a lungul vremurilor.

Drumul catre Crucea Dorintelor de la Manastirea Negru Voda
Drumul catre Crucea Dorintelor de la Manastirea Negru Voda
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti – Manastirea Negru Voda sau Meteora Romaniei
Crucea Dorintelor de la Manastirea Negru Voda
Crucea Dorintelor de la Manastirea Negru Voda

Legenda spune ca pe aceste locuri, a existat cea mai veche cetate geto-dacica la Sud de Carpati, in timpul ocupatiei romane.

Manastirea Namaiesti

Ne-am continuat drumul spre cel de-al doilea obiectiv, Manastirea Namaiesti, situata la 5km de orasul Campulung. Manastirea este asezata in satul Namaiesti, la o altitudine de 765m si dateaza din sec XIV. Panta ce trebuie sa o urcati pentru a ajunge la manastire va provoaca sa va inaltati simturile spre cele sfinte, lasand in spate un cadru pitoresc ce poate fi surprins frumos de sus. Cu cele 2 hramuri: “Intrarea in biserica a Sfintei Fecioare Maria” si “Izvorul Tamaduirii”, sfantul locas va astepta sa depuneti rugaciune la icoana facatoare de minuni. Icoana o intruchipeaza pe Fecioara Maria cu pruncul in brate.

Manastirea Namaiesti - Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Manastirea Namaiesti – Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti

Legenda spune ca aceasta icoana a fost pictata de Sf. Luca si adusa aici de Sf. Andrei in misiunea sa de a propavadui Evanghelia. Sf. Andrei a ajuns in aceste locuri, unde credea ca in grota traieste un slujitor al zeului Zalmoxes. Nu a gasit pe nimeni si le spune celor ce-l insoteau “Nemo est” (Nu este nimeni), de unde provine si numele de Namaiesti. La acea vreme, Sf. Andrei a coborat icoana in grota, in locul aproximativ in care se regaseste si astazi. In curtea manastirii se afla un muzeu si o biblioteca. In spatele manastirii curge Izvorul Tamaduirii, un loc binecuvantat aflat sub o salcie pletoasa, unde apa are un gust deosebit.

Manastirea Corbii de Piatra

Pentru a incheia triunghiul crestin inceput cu cele 2 manastiri prezentate mai sus, pornim cu inima smerita si sufletul in rugaciune catre cea de a treia manastire din circuitul nostru. Din Campulung pana la Manastirea Corbii de Piatra sunt 35 km. In satul Jgheaburi, se lasa descoperita, la poalele unei stanci masive, manastirea ce dateaza din sec XIV, cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca, cunoscuta drept o vatra ascetica romaneasca. Picturile din interiorul bisericii si existenta hramului dublu (Adormirea Maicii Domnului si Sf Apostoli Petru si Pavel) sunt asociate perioadei bizantine, sec X. Manastirea are 2 altare ortodoxe in acelasi naos, ceea ce o face unica in Romania, fiind si prima manastire de calugarite din tara. Acest sfant locas a fost inchinat domnitorului Neagoe Basarab. In stanga manastirii, scarile improvizate din lemn, urca deasupra satului intr-o poienita de poveste, de unde nu veti dori sa mai plecati.    

Manastirea Corbii de Piatra - Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Manastirea Corbii de Piatra – Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti

Coborati din poienita inalta in gradina curtii mamei Uta, un loc de legenda cu o incarcatura istorica pe care nu aveti voie sa o pierdeti. Culoarea albastrului de Voronet, in care este imbracata casa, vibreaza pe sunetul cascadei inalta de 8 metri din spatele gradinii. Stanca imensa ce imbratiseaza cascada ii face loc luminii sa invadeze acest loc de mister. Legenda aminteste de faimosii uriasi, aflati aici inainte de Marele Potop. Pe peretele de gresie, in stanga se poate observa corpul unui urias, iar in dreapta figura unei oi imense. Lumina ochilor mamei Uta s-a stins in 2014, dar amintirea ei ramane vesnica prin povestile relatate de fiica acesteia.

Excursia noastra nu a fost intamplatoare, cum nimic in viata nu apare fara un motiv. Cifra 3, fiind simbol al divinitatii ne-a deschis inca o pagina frumoasa a tarii noastre aratandu-ne cat de armonios se impletesc iubirea, smerenia si natura surprinsa la temelia crestinismului, dupa cum spune si citatul biblic:

“Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor”

(MATEI18:20)

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here