Home Religie Mănăstirea Coşula, singura biserică pictată din judeţul Botoşani

Mănăstirea Coşula, singura biserică pictată din judeţul Botoşani

0

Mănăstirea Coşula din localitatea Coşula, jud. Botoşani

Aflată la 20 de km sud-est de Botoşani şi datând din 1535, Mănăstirea Coşula îşi întâmpină pelerinii şi vizitatorii cu pisania, aflată deasupra uşii de la intrare,

„Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, a binevoit Mateiaş, marele vistiernic de a zidi hramul Sfântului Nicolae, în mănăstirea lui la Meletin; s-a început aprilie 23 şi s-a săvârşit în acelaşi an în anul 7043 septembrie 8 zile”

Mănăstirea Coşula – pictura exterioară

Mănăstirea Coșula din localitatea Coşula, a fost singura din județul Botoșani care a avut și exeriorul pictat. De asemenea, este cunoscută pentru fresca veche de peste 500 de ani și legendarul “Galben de Coșula”. Pe frescă sunt reprezentate scena Rusaliilor și „Crucea Mântuitorului”.

fresca – Mănăstirea Coşula
“Galben de Coşula” si “roşu de Moldova”

Chiar dacă nu este ctitorie voievodală, întrucât vedem că ziditorul locaşului este pan Mateiaş Coşolvei, vistiernicul lui Petru Rareş, domnul Moldovei, Mănăstirea Coşula este un exemplu clasic al arhitecturii medievale moldoveneşti şi un loc de liniştire sufletească pentru mulţi.

În decursul timpului s-au efectuat mai multe reparații și renovări ale complexului monahal (în anii 1848, 1856-1858 și 1978). Cu prilejul reparațiilor din 1858, pictura inițială în tehnica frescă din interior, datând din 1538, a fost acoperită sub un strat nou de pictură în ulei.

Mănăstirea Coşula – foto din drona pe timp de iarna

Centru de cultură medievală, în secolele XVII-XVIII, mănăstirea a fost un important centru cultural, aici realizându-se prima traducere în limba română a unui text din Herodot de către un monah de la Coșula în secolul al XVIII-lea.

În anul 1908, Mănăstirea Coşula a fost părăsită de călugări; biserica a devenit biserică parohială a satului, iar clădirile monahale au fost cedate Ministerului Sănătății pentru a adăposti un spital. Mai tarziu În anul 1991, mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei a reînființat Mănăstirea Coșula, aducând aici călugări care să se ocupe de refacerea vieței monahale din acest complex monahal medieval.

După demersuri repetate ce au durat circa 18 ani, prin stăruința părintelui stareț Calinic Chirvase, în anul 2014 au început lucrările de restaurare la întregul ansamblu: biserica, stăreția, casa egumenească, clopotnița, beciurile și zidul împrejmuitor.

Mai multe informatii despre Manastirea Cosula, gasti pe site-ul official:
https://cosula.mmb.ro/istoria-manastirii-cosula

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version