Ce obiective turistice poţi vizita la Cazanele Dunării

CAPUL LUI DECEBAL

Este cea mai înaltă statuie din Europa, a doua din lume după Statuia Libertăţii. Măsoară 50 m înălţime, 25 lăţime. Statuia lui Decebal a fost finanţată de profesorul universitar şi tracolog Iosif Constantin Drăgan, iar la vremea aceea a costat peste 1 milion de dolari. Construcţia statuii a durat 10 ani, din 1994 până în 2004. Când omul de afaceri a murit, construcţia a rămas neterminată, aceasta fiind realizată în proporţie de 70%.

Statuia regelui dac Decebal este situată în Golful Mraconia, Cazanele Mici din Clisura Dunării.

TABULA TRAIANA

Este un monument istoric care dateaza din anii 104 – 106, facut de Imperiul Roman in timpul in care au trecut prin zona pentru a ajunge la Drobeta Turnu Severin si a traversa podul lui Apolodor din Damask. Au fost 7 astfel de tabule pe cursul Dunarii, insa doar aceasta se mai poate observa celelalte fiind scufundate sau distruse de timp.

Aceasta tabulă la construcţia barajului de la Porţile de Fier, a fost taiată din munte şi ridicată 30 m pentru a se putea observa şi în zilele noastre.

Scrisul de pe tabulă este în limba latină şi tradus ar însemna cam asa:

“Eu Împăratul Traian am fĂcut aceastĂ TabulĂ, ca semn de omagiu pentru lupta ce va fi”

PEŞTERA PONICOVA

Este cea mai mare din Clisura Dunării, lungimea totală a galeriilor fiind de peste 1,6 km. Numele peşterii vine de la Râul Ponicova, care se varsă iîn acesta. În labirintul subteran al peşterii se pot întâlni mai multe galerii precum Galeria Stalagmitelor şi Stalctitelor, Galeria Liliecilor şi cea Principala care poate fi vizitată şi are o lungime de aproximativ 800 m.

PELTERA VETERANI

Se spune că peştera a fost cunoscută încă din timpuri preistorice, dacii o considerau sanctuar al zeului Zamolxis. Este prima peşteră cartată din lume, încă din anul 1692 şi este renumită pentru legenda sa, cît şi pentru faptul că accesul la aceasta se face doar pe apă.

Denumirea peşterii vine de la numele lui Friedrico Veterani, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

 În timp, peștera a devenit cunoscută prin faptul că este locul căutat pentru realizarea unor scene din filmele românești şi străine.

MĂNĂSTIREA MRACONIA

Mânăstirea a fost construită în anul 1523 și a fost ridicată în locul unui fost punct de observație și dirijare a navelor pe Dunăre. Localnicii i-au atribuit și un nume nou acestei mânăstiri, acela de „Mânăstirea de sub apă”. Totodată a mai fost cunoscută și ca Mânăstirea din Valea Dunării sau ca Mânăstirea de la Ogradena Veche. Iar din anul 2008, mânăstirea a devenit una de maici.

Mănăstirea Mraconia - interior

În concluzie, dacă ajungeţi în această zonă a Clisurii Dunării, nu rataţi aceste obiective spre vizitare, costul unei astfel de plimbări cu barca la Cazane este de 40 de lei şi durează cam 45 de minute, startul acestor călătorii se fac din zona Golfului Mraconia.

Daca v-au fost de folos aceste informaţii, nu uitaţi să vă abonaţi la canalul meu de youtube, vă aştept să călătorim împreună şi să descoperim cele mai frumoase obiective turistice din Romania şi nu numai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here