Sighișoara – bijuteria medievală a României

Cu o populație de aproximativ de 28.102 locuitori (numărul fiind anunțat în anul 2011), Sighișoara a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Mureș, de fapt centrul istoric al acestuia a fost inclus, precum aceasta a fost inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO. Însă pentru a avea parte de o imagine cât mai bună despre această cetate medievală, mai întâi de toate trebuie să descoperim și fața nevăzută și neștiută a Sighișoarei.

Curiozitatea noastră ne face de multe ori să căutăm în cele mai îndepărtate cotloane și prin vechile așezăminte ale acestui popor minunat. De această dată ar fi o imprudență din partea noastră să spunem că fiecare așezământ din trecut seamănă unul cu altul. Și chiar dacă ar semăna poveștile sunt diferite, istorisirile, mai cu farmec și cântec în funcție de zona despre care vorbim și despre evenimentele care s-au întâmplat în acele locuri. De această dată vom povesti și vom aduce în atenția publicului lucruri importante și interesante, știute și neștiiute despre Sighișoara, cetatea medievală Sighișoara.

Istoria Cetății Medievale Sighișoara

În vremea regelui Ungariei, Geza al II-lea a adus oameni de etnie germană (de fapt erau franconii din regiunea Rinului de nord) și fusese invitați să se așeze în Transilvania cu scopul de a apăra granițele de est. De altfel, aceste persoane de etnie germană au fost numiți saxoni, iar coloniștii germani adevărați au fost cunoscuți drept „sașii din Transilvania” și se mai spune că nu au avut nicio legătură cu saxoni din nord-estul sau sud-estul Germaniei.

Cetatea Medievala Sighisoara – clip video [drona 4K – 2020]

Deopotrivă în această perioadă „sașii din Transilvania” primesc în folosință „fundus regius” (pământ crăiesc) și în același timp se bucură și de anumite drepturi speciale. Cronicarul Georg Krauss (1607 – 1679) cu origini care au legătură cu acest pământ a menționat faptul că în anul 1191 Sighișoara era deja locuită, iar prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de „Castrum Sex”. Mai târziu, în anul 1298 cetatea era menționată sub denumirea de Schespurch. În schimb în anul 1367, cetatea a fost menționată sub denumirea de „civitas” – oraș.

Sighisoara-din-Drona

În scris numele acestui oraș este atestat din anul 1435, iar forma „Sighișoara” a pătruns în română din filiera maghiară, această formă de „Sighișoara” fiind doar o adaptare a numelui „Segesvar”.  Prin anul 1350 s-a început construcția zidului cetății ce inițial a avut o lungime de 950 m și o înălțime de aproximativ 4 metri, iar mai târziu în secolul al XV-lea a mai fost înălțat cu încă 3 – 4 metri. Mai trebuie spus că inițial construcția a avut parte și de 14 turnuri (câte un turn pentru fiecare „breslă”) și încă 4 bastioane.

Turnul cu ceas Sighisoara

Însă în prezent  oamenii mai pot vedea doar 9 turnuri și 3 bastioane, iar unul dintre cele mai representative turnuri este „Turnul cu ceas”, cunoscut și sub denumirea de „Turnul Orelor”. Ceea ce se mai cunoaște despre Sighișoara este faptul că în perioada 1431 și 1435, Vlad Dracul și-a dus existența aici și mai mult de atât stăpânea această regiune în numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. De altfel tot în această perioadă, mai exact în anul 1431 s-a născut la Sighișoara nimeni altul decât Vlad Țepeș.

Prin anul 1514, Sighișoara a cunoscut și războiul țărănesc a lui Gheorghe Doja care s-a răspândit în aproape întreaga Transilvanie. Și în cele din urmă în anul 1600 cetatea Sighișoara a fost atacată de trupele conduse însuși de Mihai Viteazul. Iar lucrurile nu se opresc aici, ba dimpotrivă în anul 1646 aproximativ 2.000 de locuitori mor din cauza ciumei, iar în anul 1709 numărul celor care au murit de ciumă este de circa 4.000 de locuitori.

Cetatea-Sighisoara-din-drona

Și cum asta nu ar fi fost de ajuns prin anul 1676 orașul a fost distrus de către un incendiu puternic mistuind în jur de 624 de case, 7 turnuri de apărare, dar și Biserica Mânăstirii. Iar în anul 1788 este din nou conflagrație. Iar cireașa de pe tort constă în mișcarea anti-hasburgică care a avut loc între Ungaria și Transilvania în perioada 1703 – 1711. Și de asemenea în anul 1849 orașul a fost ocupat de către trupele conduse de generalul Forro. Și mai mult decât atât Sighișoara a constituit reședința județului Târnava Mare în perioada interbelică.

Ce au fost și au reprezentat Breslele pentru Sighișoara?

Sighișoara și-a unit meșteșugarii în forme de bresle existând un număr de 19 astfel de tipuri și de astfel și-au primit primele statute prin anul 1376, acestea bazându-se pe obiceiuri mai vechi, dar și legi. Se interzice mărirea numărului de angajați și totodată se planifică procurarea materiei prime. Un alt lucru interesant este faptul că meșteșugarii devin din ce în ce mai înstăriți și astfel ajung să fie parte din sfatul cetății. Iar primul meșteșugar ce a ajuns să fie parte din sfatul cetății și care a avut funcție de jurat a fost Nikolaus, în 1933, însă breslele au fost desfințate în anul 1884, deoarece aceste bresle și-au pierdut semnificațiile.

Câteva vorbe despre cultura Sighișoarei

Pentru prima dată o formă de învățământ este menționată „Școala din deal” în anul 1522 și de asemenea este una dintre cele mai vechi școli din Transilvania. În anul 1526 sunt atestate documentar așa-numitele Richttage ale vecinătăților și să nu uităm de faptul că prin anul 1869 apare și primul ziar din Sighișoara denumit Sachsisches Volksblatt, aceasta fiind scris în limba germană. Un alt lucru important este faptul că Sighișoara a beneficiat până în cel de-al doilea război mondial de o orchestră simfonică.

Iar printre oaspeții care au vizitat Sighișoara se numără și compozitorul Johannes Brahms și de asemenea nu trebuie să uităm nici de cel mai vechi monument din oraș, acestea fiind Biserica Mânăstirii Dominicane, care a fost construită în stilul gotic transilvănean în cea de-a doua jumătate al secolului al XIII-lea. Cu alte cuvinte ar mai trebui să amintim și de cele mai frumoase lucruri care se întâmplă în cetatea medieval Sighișoara și anume diferitele tipuri de festival

Tipuri de festival care au loc pe parcursul unui an în Sighișoara

  • în ultimul week-end din luna iulie are loc festivalul medieval – Festivalul Sighișoara Medievală (cel mai cunoscut și așteptat festival);
  • în luna februarie are loc festivalul de muzică blues;
  • în luna iulie are loc festivalul de film;
  • în august puteți merge la Festivalul Academia Sighișoara;
  • și tot în august are loc Festivalul ProEtnica;
  • iar la final de august puteți fi parte la Dava Festival;
  • și de asemenea în septembrie are loc un festival de fanfară;

E puțin spus că poți ajunge cu gândul oriunde îți dorești, dar ar fi mult mai plăcut și mai distractiv dacă nu vei pierde nicio ocazie pentru a putea vizita Sighișoara. Dar cel mai bine ar fi să vă luați câteva momente libere să vă relaxați, să analizați toate datele de mai sus și de ce nu să vă hotărâți singuri dacă veți vizita sau nu Sighișoara sau dacă veți intreprinde această călătorie într-un alt mod. Pe curând!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here