Sfântu Gheorghe, Singurul Sat De Pe Litoralul Românesc

0
2994

Există un singur sat pe litoralul românesc, cel de la Sfantu Gheorghe, în care veți întâlni sinteza interferențelor dunărene cu cele pontice, conectat într-o manieră subtilă peisajului dobrogean. Străzile sale principale sunt paralele cursului Dunării și sunt acoperite cu nisip.

Sfantu Gheorghe Delta Dunarii
Sfantu Gheorghe – foto din drona

Fluviul, Marea și Oamenii de la Sfantu Gheorghe

Trei personaje principale definesc întregul context: fluviul, marea și oamenii. Între toate acestea există o legătură puternică datorată prezenței apei. Aceasta se găsește peste tot: în fiecare clipă petrecută în barcă, în mersul legănat al oamenilor, în numeroasele povești pescărești și uneori, în privirea acestora.

Gura de varsare a Dunarii din Sfantu Gheorghe
Gura de varsare a Dunarii din Sfantu Gheorghe

Turistul care ajunge pentru prima dată aici va fi inițial derutat, într-un spațiu dominat de fluiditate, de lipsa fermă a punctelor de sprijin, de distanțele exprimate în ore, de o monotonie aparentă a stufului sau de vorba ciudată a acestor „lipoveni “. În acest moment, deja a făcut prima greșeală, căci nimic nu-i deranjează mai mult pe localnicii din Sfântu, decât să fie numiți lipoveni. Îți vor spune imediat că ei sunt ucraineni, sau haholi și că țin foarte mult la identitatea lor.

Haholi la pescuit in Delta

Gura de vărsare de pe cel mai vechi braț al Dunării

Sf. Gheorghe este o localitate situată la gura de vărsare a celui mai vechi braț al Dunării. Prima consemnare cartografică apare pe atlasul lui Pietro Vesconte din 1313.
În prezent, comuna alcătuită dintr-un singur sat, are o populație de 797 de locuitori, cifră în scădere față de anul 2002, când au fost recensate 971 de persoane.

Sfantu Gheorghe - Apus de soare
Sfantu Gheorghe – Apus de soare

Povesti Pescaresti

În Sfântu Gheorghe au existat cele mai importante brigăzi de pescuit la sturion, tot aici obținându-se și mari cantități de icre negre (caviar). Toate acestea trezesc astăzi doar amintiri, iar pescarii descriu cu nostalgie momentele în care întindeau sculele la Jolob, la Cut sau uneori până spre Insula Șerpilor.

Haholi la pescuit

Se făcea atunci o distincție netă între pescarii de mare și cei care lucrau pe Dunăre sau pe lacuri. O altă particularitate interesantă, ar fi că nicio altă localitate din Baltă nu este situată la distanțe mai mari de ghioluri. Până la apariția motoarelor de bărci, pescarii parcurgeau la rame distanțe mari, către lacuri ca Roșu, Roșuleț, Puiu, Erenciuc, Zătoane sau Razelm.

Peisaj de Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
Peisaj – Sfantu Gheorghe, zona Green Village

Turul Satului

Orice călătorie în sat oferă turistului prilejul descoperirii unor povești fascinante, în care personajul principal este peștele. Povestea acestuia, în special a morunului, a fost întotdeauna tema centrală a satului. Capturile extraordinare înregistrate aici s-au transmis din generație în generație, fiecare familie având amintirile sale.

Personaje pline de mister, ca temutul grec Iani Melano, pot fi redescoperite de turiști atunci când vizitează biserica.

Clik pe foto pentru a deschide Tur Virtual 360 – Sfantu Gheorghe

Biserica din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
Biserica din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii

Biodiversitate uimitoare pe canalele Deltei

În timpul călătoriilor cu barca, pe lacurile din împrejurimi veți descoperi o faună bogată și diversificată. Pasari calatoare, pasarile acvatice si prezența mamiferelor acvatice, alături de flora Deltei și liniștea naturii formează ansamblul peisagistic pentru o plimbare reușită.

Invitație către o altă lume a apelor

Insula Sacalin a apărut ca urmare a nivelurilor excepţionale din anul 1897. În prezent insula are 22 de km lungime, fiind deseori spartă de furtunile de iarnă. Se formează atunci o portiță, sau prorvă, prin care apele mării intră în lagună.

Insula Sacalin, Delta Dunarii
Insula Sacalin, Delta Dunarii

Zona situată între insulă şi deltă, cu un regim salmastru al apelor, este denumită meleaua Sacalinului. Ea are statut de zonă integral protejată, accesul fiind făcut doar cu ambarcațiunile localnicilor, în anumite perioade impuse de ARBDD (sezonul turistic iunie-septembrie). Într-un spațiu dominat de orizontalitate, dimensiunea verticală este reglată de lumea păsărilor. Iar orice vizită în melea va fi o invitație către o altă lume a apelor, cu care poți ajunge în final să rezonezi.

Plaja sălbatică de la Sfântu Gheorghe

Plaja Sf. Gheorghe este cea mai frumoasă din România, fiind nu doar cea mai lungă, dar având și cel mai fin nisip. Dunele sale sunt acoperite cu vegetație de nisipuri și sărătură, iar caii sunt o prezență frecventă a peisajului costier. Dar poate că niciun alt obiectiv nu este mai căutat de vizitatori ca gura de vărsare a Dunării.

Plaja salbatica de la Sfantu Gheorghe
Plaja salbatica de la Sfantu Gheorghe

Una dintre cele mai mari guri de vărsare din Europa, rămasă total neamenajată, fără diguri de protecție sau alte construcții, vărsarea fluviului te impresionează atunci când o privești din Capul Buival. Căci așa cum spunea Jean Bart, acesta este locul unde bătrânul Danubiu își pierde și apa și numele în mare.

Iar gura sa de vărsare de la Sfântu Gheorghe, nu reprezintă doar sfârșitul civilizației europene, ci o portă deschisă către o altă lume, marcată de mirajul spațiului pontic.

Plaja Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
Plaja Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii – foto din drona

Corul satului trezeste amintiri

Corul din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
Corul din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii

Într-o lume a apelor, în care pescuitul reprezenta principala activitate, cântecele îi însoțeau pe pescari zilnic sau erau cântate de femeile care-i așteptau acasă. Corul satului “Ciornee More” trezește toate aceste amintiri la viață prin melodiile sale, iar imaginea Dunării și a Mării Negre reprezintă decorul tuturor întâmplărilor trăite de localnici. Ascultați cântecul ucrainean și o întreagă lume a apelor se va deschide în fața dumneavoastră.

Gastronomie Locală

Odată ajunsi pe meleagurile haholilor nu uitați să gustați din gastronomia locală. Mesele cu preparate predominante din pește vor face ca vacanța voastră să fie de neuitat!

Ciorbă tradiţionala de peste a la Sfântu Gheorghe – Video

În Sfântu Gheorghe va puteti întoarce ca să va limpeziti, să priviti așa cum spunea Jean Bart:

pînă departe spre larg, unde se pierde dunga albicioasă a Dunării în nemărginirea albastră a mărei

Iar satul situat la marginea hărții poate fi locul unde va veti regăsi pentru a pleca spre un alt început.

Apus de Soare Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
Apus de Soare Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii

Filmările şi fotografiile, au fost realizate cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, in cadrul unui proiect de promovare al localităţii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here