Salina Turda, un muzeu al mineritului în sare

0
2769

Numărul mare de turiști, sosiți din cele mai îndepartate colțuri ale lumii pentru a vizita Salina Turda au transformat-o într-un obiectiv turistic de interes mondial. Mina este un adevarat muzeu al mineritului în sare.

Salina Turda - exterior
Salina Turda – exterior

Turiștii străini în general sunt atrași de fantastic și de impactul pe care îl au în promovare fotografiile spectaculoase din interiorul Salinei Turda. “Cei de la Business Insider au declarat cel mai frumos loc subteran din lume“, ne-a declarat Simona Baciu, director Salina Turda

Interviu cu Simona Baciu – director Salina Turda – video

Vă invităm să călătoriți alături de noi între minunile din subteran ale frumoasei saline Turda.

Tunel scari intrare in Salina turda

Galeria Franz Josef – Salina Turda

Galeria Franz Josef a fost săpată între anii 1853 și 1871, iar scopul principal al acestei galerii a fost acela de a se transporta sarea la suprafață, de altfe aceasta face legătura între sălile de exploatare, săli pe care o să le vedem și turiștii au posibilitatea să le vadă, iar faptul că acest tunel a fost realizat a ajutat de fapt la transportarea sării la nivelul galeriei pe șine de cale ferată trasă prin vagoneți trași de cai.

Galeria Franz Josef – interviu Tudor Bodea, sef seviciu turism – Salina Turda – video

Pășim mai departe în galeria Franz Iosef și aflăm că la terminarea lucrărilor de amenajare, aceasta avea 780 de metri, iar până la sfârşitul secolului al XIX- lea a fost prelungită cu încă 137 metri. Lumea din subteran își dezvăluie minunile.

Pereti de sare – Salina Turda

Parcurgem alți câțiva zeci de metri pe jos în galeria Franz Josef, iar atenția ne este îndreptată către pereții și tavanul galeriei. Pe partea stângă descoperim salina terapeutică. 

Salina terapeutica din Salina Turda
Salina terapeutica

Salina are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime pentru terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne ale organismului. Aerul are o temperatură constantă, ce oscilează  între 10 și 12 grade Celsius. Umiditatea, cu valori cuprinse intre 78%și 82% la intrarea în salină şi valori medii între 73-80% în diferite săli, ca Rudolf și Ghizela, are efecte benefice asupra căilor respiratorii.

Lift Salina Turda
Lift Salina Turda

Pentru cei care nu se pot deplasa în subteran, salina terapeutică își așteaptă vizitatorii cu un loc special amenajat cu mese, scaune, canapele, unde se pot relaxa, pot citi o carte sau se pot uita la televizor. Cei mici au acces la un loc de joacă pentru copii.

Spatii de petrecerea timpului liber in Salina Turda
Spatii de petrecerea timpului liber in Salina Turda

Sala Ecourilor – Salina Turda

Sala Ecourilor este o cameră de mină conică cu adâncimea de 87 m. Aici vizitatorii rămân uimiți de modul de propagare a sunetelor și se joacă de multe ori, cu ecoul.

Sala Ecourilor din Salina Turda – video

Sala Crivacului – Salina Turda

Intrăm în Sala Crivacului, o cameră octogonală în care este montat un troliu cu un ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .

Sala Crivacului din Salina Turda – video

Mașina este încă funcțională, dacă ar fi folosită astăzi. Crivacul are anul construcţiei sale sculptat pe axul maşinii – 1881. Utilajul descris a înlocuit un altul, de dimensiuni mai mici, care a fost montat în anul 1864. Este singura mașină de extracție din toate salinele din România și din Europa, care se păstrează pe locul original.

Sala Puţului – Salina Turda

Sala puţului din Salina Turda

Sala puţului de extracţie al minei Rudolf găzduieşte un puţ prin care sarea exploatată în mina Rudolf se transporta pe verticală, până la nivelul galeriei de transport. Moletele au fost montate în turla puţului în anul 1864, au diametrul de 3 m şi sunt funcţionale şi în prezent.

Scara Bogaţilor – Salina Turda

Ne continuăm aventura în subteran și intrăm în sala de apel, unde Scara Bogaţilor era singura cale de acces spre minele Terezia şi Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport.

Scara Bogaţilor sau Sala de Apel din Salina Turda – video

Într-o nişă săpată în sare în peretele estic al sălii de apel, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare și locul unde renăştea speranța și credința într-un viitor mai bun.

Altarul de la Scara Bogatilor - Salina Turda
Altarul de la Scara Bogatilor – Salina Turda

Despre altar există o altă legendă, care spune că unul dintre mineri, coborând pe întunericul din mină, I s-a părut că vede în partea lui stângă chipul fecioarei Maria. Fiind foarte impresionat de ceea ce a văzut, le-a povestit celorlați mineri și împreună s-au hotărât să realizeze acest altar, asta pentru că ei au considerat că este un semn din partea lui Dumnezeu. Bineînțeles, după realizarea altarului, preotul orașului oficializa aici în această sală o slujbă religioasă care era dedicată în special protecției minei și a minerilor.

Mina Terezia

Din Altar, drumul în subteran ne poartă către Mina Terezia. Aici adâncimea de la gura puţurilor până la baza minei este de 112 m. Mina Terezia are formă conică. Exploatarea sării în acest tip de camere a lăsat în urmă goluri impresionante de 87 de metri în diametru și aproximativ 90 de metri în adâncime.

În această cameră din mină densitatea sării este foarte ridicată. Totodată, este camera cu sarea cea mai pură din toată salina.

Mina Terezia din Salina Turda – video

Admirăm frumusețea pereților Minei Terezia până la liftul care ne coboară în Mina Rudolf, o sală de extracție trapezoidală, începută în anul 1867, adâncă de 42 metri și cu o lungime de 80 metri. Mina Rudolf este ultimul loc din salină în care sarea a fost exploatată. Dacă alegeți scările pentru coborâre, veți avea 172 de trepte, adică 13 etaje.

Mina Rudolf

Coborâm 40 de metri în adâncime la baza salinei Turda, unde regăsim Mina Rudolf locul preferat al copiilor. Ce putem întâlni aici? Turiștii care ajung la Salina Turda bineînțeles pot închiria aici tenis de masă, biliard, mini golf, de asemenea pot folosi singura roată din Europa care se află în subteran, iar la încă 40 de metri în adâncime la nivelul lacului, cei care doresc pot închiria bărcuțe.

Mina Rudolf din Salina Turda – video

Plimbarea la pas prin Mina Rudolf, priveliștea și peisajul futurist te face ca turist să-ți dorești și mai mult să-i descoperi secretele din subteran. De pe un mic pod de lemn, turiștii au o priveliște superbă spre debarcaderul din Mina Terezia cu cele 3 construcții futuriste: Floarea Mare, Floarea mică, Arca și Ariciul.

Podul de trecere spre Mina Terezia - Salina Turda
Podul de trecere spre Mina Terezia

Mina Terezia

Din mijlocul lacului sărat, Mina Terezia pare un alt tărâm. Nu-i de mirare că turiști din toate colțurile lumii vin să viziteze salina, pentru că este un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere și a utilajelor utilizate la transportul sării, dar și grija pentru lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria și legenda să se împletească armonios aici.

Mina si lacul Terezia

Nu ne dăm seama cum a trecut timpul, incursiunea în istoria mineritului în sare, legendele și orele petrecute nu ne-au făcut deloc să ne plictisim.

Vedere spre Mina Rudolf – Salina Turda

Nu departe de aici, turiștii au și alte posibilități de petrecere a timpului liber într-o vacanță la Turda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here