Pădurea şi Dunele de Nisip de la Caraorman, Delta Dunării

0
4327

Saltul Caraorman din Delta Dunării

Satul Caraorman, este o mică aşezare în inima Deltei Dunării ce se întinde pe o lungime de 3.5 Km şi aproximativ 500 de m lăţime şi aparţine de comuna Crişan. Este situat pe grindul Caraorman, între braţul Sulina şi braţul Sfântu Gheorghe.

Panoramă 360 Caraorman – foto din dronă – click in foto şi roteşte panorama

Însă Caraormanul este un sat aerisit, ce şi-a păstrat ceva din acel farmec de altădată, case rustice cu acoperişuri din stuf, oameni gospodari şi ospitalieri care se ocupă în principal cu pescuitul, fiind principala sursă de venit.

Punctele de interes turistic din apropierea Caraormanului

  • Dunele de nisip
  • Pădurea Caraorman cu Stejarul Îngenuncheat
  • Cherhanaua Caraorman
  • Plaja din Caraorman

Dunele de nisip de la Caraorman

De asemenea, dunele de nisip de origine marină, constituie una din cele mai căutate atracţii turistice din zonă, au inaltimi de pana la 7-9m fiind semimobile.

Pădurea Caraorman şi Stejarul Îngenuncheat

În concluzie Pădurea Caraorman este o pădure de stejari seculari, care prin prezenţa unei specii de liane şi a altor plante agăţătoare conferă acestei păduri un aspect subtropical. Padurea mai este vestită şi datorită Stejarului Îngenuncheat si a legendei acestuia.

Legenda Stejarului Îngenuncheat

Legenda spune că, în urmă cu mai multe veacuri, în Crişan, oamenii se pregăteau de nuntă mare. Frumoasa fiică a unui român pripăşit în Deltă se mărita cu un războinic cazac, căruia i se dusese vestea pentru vitejia sa. Era pace şi armonie între neamurile ce vieţuiau împreună la mal de apă…
Dar exista şi un mare necaz. Înainte de a-şi da inima viteazului cazac, fiica românului refuzase un turc ce dorise să o ia de soaţă… Supărat, turcul aşteptă vremea potrivită pentru a se răzbuna… Când bărbaţii din Crişan plecară din sat să facă pregătiri pentru cununie, turcul şi câţiva semeni de ai săi au furat viitoarea mireasă.
Ştiind că vor fi urmăriţi, ei s-au ascuns în pădure, nu departe de Fântâna Vânătorilor, cum o numesc astăzi localnicii. Chiar şi aşa însă cazacul cel viteaz şi mai mulţi tovarăşi de-ai săi au dat de urma tâlharilor. S-a pornit o luptă pe viaţă şi pe moarte cum nu se mai văzuse vreodată în Pădurea Neagră. Turcii au fost ucişi până la unul, mulţi dintre ei omorâţi în timp ce, îngenuncheaţi, cereau îndurare cazacilor şi lui Allah.
Cazacul  şi-a salvat mireasa şi apoi au făcut o nuntă ca în poveşti. Pe locul în care turcii îşi pierdură vieţile, la scurt timp după acea bătălie a răsărit lăstarul unui stejar. Înmuiat poate sângele tâlharilor, a luat cu timpul forma aceea ciudată, ce i-a dat numele pe care îl poartă şi astăzi: Stejarul îngenuncheat.


Vă mulţumim ca ne-aţi citit articolul, aşteptăm comentariile si sugestiile dvs., iar dacă vă place să călătoriţi virtual cu noi, nu uitaţi să ne daţi un like la pagina de FacebookRomania Info Magazin” sau să vă abonaţi la canalul nostru de Youtube “Nelstill”, apăsaţi clopoţelul pentru a vă anunţa când sunt postări noi.

Numai bine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here