Pădurea Letea – Paradisul din inima Deltei Dunării 

În mrejele apelor adânci și uneori tulburi se află Pădurea Letea, o fâșie de pământ, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o cu nenumărate daruri și surprize pentru toți muritorii de rând. Și cum asta nu era de ajuns acele ape covârșitoare și-au făcut propriul traseu ca mai târziu la vărsarea în Marea Neagră să-și croiască propriul traseu magic.

Excursie de-o zi la Pădurea Letea – video

Ar fi multe de spus despre minunățiile pe care le putem găsi pe acest tărâm al Deltei Dunării, dar ar fi mult mai interesant să povestim și să descriem totul despre „Paradisul din inima Deltei Dunării” și anume paradisul reprezentat de Pădurea Letea.

De altfel poate că splendoarea acestui loc este adus întocmai de numele pe care îl poartă și de la etimologia acestuia fiind și numele satului învecinat.

Prin urmare denumirea pădurii vine cel mai probabil de la etimologia toponimului Letea fiind dată de către P. Petrovici ca fiind aceea de „răgaz” (sau popas). Bineînțeles s-ar mai putea traduce și prin: „timp liber”, „fără grabă”, „alene”, „binișor”, „domol”, „încet”, „ușurel” sau chiar „la îndemână”.

Despre caii sălbatici de la Pădurea Letea

Și da este la îndemâna oricui să ajungă aici în această pădure virgină, printre puținele care au mai rămas pe aceste meleaguri românești și care din păcate aparent a fost afectată de aproximativ 2.000 de cai abandonați de către localnici.

Dar mai mult decât atât, acești cai au fost subiectul principal pentru filmul documentar „Caii sălbatici din Delta Dunării”. Cu toate astea ar fi mult mai important de spus faptul că Pădurea Letea este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală strictă care aparține de județul Tulcea și se află pe teritoriul administrativ al comunei C. A. Rosetti.

Iar una dintre cele mai importante caracteristici este legată de un aspect extrem de spectaculos și anume este cea mai veche rezervație naturală din România. La toate acestea mai putem să adăugăm și o altă informație valoroasă având în vedere că Pădurea Letea este una dintre cele mai nordice păduri subtropicale din România.

Totodată aceasta este situată în apropierea satului Letea, mai exact în partea nordică a acestuia, iar suprafața pe care se întinde este de aproximativ 5.246,8 ha, din care circa 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate. Cu atât mai mult cu cât această zonă a intrat în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când s-a și trecut la ocrotirea acesteia.

Ca mai apoi, ceva ani mai târziu, prin anul 1938 o bună parte din suprafața Pădurii Letea de aproximativ 500 ha a fost declarată Rezervație Naturală și zona este cunoscută sub numele de „Hasmacul Mare”. Tot aici trebuie să amintim că Pădurea Letea este bine ascunsă în inima Deltei Dunării, dezvoltându-se sub forma unor fâșii late în ceea ce putem numi spațiile dintre dunele de nisip.

pădurea letea
padurea letea excursie

Fauna si flora din Pădurea Letea

Cât despre faună și floră trebuie să notăm următoarele aspecte. Mai exact arborii, copacii care se regăsesc în această pădure fac parte dintre următoarele soiuri: stejar de luncă, stejar brumăriu, plop alb, frasin de luncă, tei alb. Și de fapt și de drept pădurea este abundentă în plante cățărătoare dintre care amintim: vița sălbatică, hameiul, curpenul de pădure, dar și liana grecească (cea care dă pădurii aspectul de pădure mediteraneană).

Iar un detaliu important este acela că această pădure din Delta Dunării este singurul loc din Europa unde cresc liane și de aceea majoritatea păsărilor călătoare poposesc aici în timpul sezonului cald. Iar pentru că mai devreme am vorbit de floră, în cazul faunei în Pădurea Letea își duc existența mai mult de 2.000 de specii de insecte, vipera de nisip (vipera ursinii), vulturul codalb cu cele 3 tipuri de specii de șoim, corbul, dar și multe altele.

Iar la o simplă plimbare la marginea pădurii cu siguranță veți observa dunele de nisip alb și fin. Și dacă printre voi se numără curioși și își doresc să știe cum este posibil acest lucru, răspunsul este unul foarte simplu. În timpul primăverii, Dunărea are un debit mult mai mare, astfel că se revarsă peste pădure, ducând cu sine și sutele de pești, care își vor depune icrele în acest nisip fin.

Și se știe deja că apa va sta peste această suprafață până când peștii cei tineri sunt gata pregătiți să înnoate până în Dunăre și poate chiar și mai departe. Astfel se poate explica existența acestui nisip fin în jurul pădurii, dar și aspectul arborilor care parcă stau aplecați deasupra apelor. Cu toate astea nu te poți bucura de acest peisaj divin, dacă nu îndrăznești să ajungi și să descoperi de unul singur tainele Pădurii Letea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here