Ziua de 1 Martie și Semnificația Mărțișorului în România

În calendarul romanilor, ziua de 1 Martie era închinată zeului Marte, patronul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Numele lunii martie provine din latină – Martius, iar după calendarul roman, 1 martie era prima zi din an. Tocmai de aceea, această zi este asociată cu speranța, bucuria renașterii și începutul unui nou ciclu.

Mărțișorul, ziua de 1 martie
Mărțișorul, ziua de 1 martie
Mărțișorul
Mărțișorul de 1 Martie

Semnificaţia șnurului alb şi roşu de la mărțișor

În tradiția româneascășnurul mărțișorului reprezintă împletirea celor 365 de zile ale anului. Împletirea firului roșu cu el alb simbolizează contopirea dintre iarnă și vară, iar toamna și primăvara sunt considerate doar anotimpuri “de trecere”. Acest șnur bicolor are și alte semnificații, care ne trimit în timpurile civilizației dacice.

Semnificaţia șnurului alb şi roşu de la mărțișor
Semnificaţia șnurului alb şi roşu de la mărțișor

Legenda şnurului de mărțișor

Se spune că acesta ar fi fost tors de Baba Dochia, iar ciucurii de la capetele șnurului au o semnificație specială. Unul dintre ciucuri este alb, sub forma unei reprezentări antropomorfe masculine, iar celălalt este roșu, sub forma unei siluete feminine. Unind masculinul și femininul prin intermediul șnurului, se realizează o reconciliere a principiilor contrare la nivel teluric și cosmic. Astfel, acest obicei păstrat de generații simbolizează echilibrul și armonia în viața oamenilor.

În alte variante, șnurul mărțișorului poate fi confecționat din lână roșie sau neagră, amintind de amuletele folosite împotriva deochiului. Indiferent de formă, mărțișorul rămâne un simbol al primăverii, al speranței și al bucuriei, dăruit și purtat cu drag în fiecare an. 🌼🎗️

Concluzie

Ziua de 1 Martie este o sărbătoare plină de semnificații și tradiții în România. Mărțișorul, simbol al primăverii și al renașterii naturii, este purtat cu drag și oferit celor dragi. Șnurul alb și roșu, împletit cu grijă, reprezintă unitatea contrariilor și echilibrul dintre iarnă și vară. Legenda Mărțișorului ne amintește că speranța și lupta pentru viață înving mereu întunericul și frigul. Fie ca acest simbol să ne aducă noroc, sănătate și bucurie în noul an! 🌼🎗️

Mărţişorul de 1 martie
Mărţişorul de 1 martie

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here