Warning: is_readable(): open_basedir restriction in effect. File(/Newspaper/theme.json) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/tmp/litespeed-cache:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/lib64/php/modules) in /home/romaniai/public_html/wp-includes/class-wp-theme-json-resolver.php on line 630

Warning: is_readable(): open_basedir restriction in effect. File(/Newspaper/theme.json) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/tmp/litespeed-cache:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/lib64/php/modules) in /home/romaniai/public_html/wp-includes/class-wp-theme-json-resolver.php on line 630
Schitul Sfântul Atanasie sau Mânăstirea Stipoc | Romania Info Magazin
Home Religie Mânăstirea Stipoc – Schitul Sfântul Atanasie

Mânăstirea Stipoc – Schitul Sfântul Atanasie

0

Schitul Sfântul Atanasie sau Mânăstirea Stipoc

La Mânăstirea Stipoc sau Schitul Sfântul Atanasie cum i se mai spune, acolo unde apele se unesc cu cerul și creează o punte, tocmai acolo unde apele se întind și lasă să se vadă măreția lor, în mijlocul acestora există o bucată de pământ, pe care dac-ai vedea-o ai rămâne mut de uimire și ai crede că ești în paradis. Avem tendința să spunem mereu că raiul nu există pe această lume, nu există pe acest pământ.

Schitul Sfântul Atanasie la apus de soare

Ba dimpotrivă, o fărâmă din acest rai se găsește la jumătatea distanței dintre Chilia și Mila 23, fix în inima Rezervației Deltei Dunării. Pentru cei mai curioși însă tot ce veți găsi aici este lăcașul de cult Mânăstirea Stipoc – Schitul Sfântul Atanasie. Aceasta este singura și unica mânăstire care se află în mijlocul apelor și în inima Deltei Dunării, iar accesul către aceasta se realizează doar pe ape.

Construită relativ recent, mânăstirea care poartă hramul Sfântului Atanasie are o vechime de aproximativ 15 ani și este realizată toată din lemn, astfel încât veți observa nenumărate broderii și dantelării realizate în lemnul acestei mânăstiri.

Deopotrivă alături de mânăstirea din lemn veți descoperi câteva chilii, locul unde se ia masa denumit – trapeza, o grădină, dar și o mică seră.

Aici domneşte pacea, liniștea și frumusețea

Având în vedere că aici locuiesc și își duc traiul zilnic aproximativ 6 călugări veniți tocmai din Moldova, nu-i de mirare că drumul de acces către mânăstire, încă de la poartă este presărat cu numeroase flori și plante. Ai zice și ai crede că timpul este o noțiune inexistentă ce nu-și găsește locul aici, iar pacea, liniștea și frumusețea sunt singurele priorități ce prind contur, cu fiecare zi care a trecut.

Fiind construită în stil moldovenesc, acest locaș sfânt este păstorit în rit vechi ortodox (staroveri). Mai exact pentru cei care nu sunt familiarizați cu aceste noțiuni trebuie să spunem că această mânăstire își celebrează sărbătorile în stil vechi așa cum se întâmplă și cu biserica rusă, numai că există o diferență. Iar această mică diferență face referire că toate aceste sărbători și slujbe se țin în limba română și nu în limba slavă.

Așadar pentru cei care își doresc să vadă, să simtă și să se bucure de o mică porție de rai trebuie doar să facă o mică plimbare în Delta Dunării. Mai cu seamă amplasamentul acestei mânăstiri se află pe grindul Stipoc și veți descoperi ceea ce mulți consideră că nu există pe acest pământ sau în această viață


Dacă v-a placut articolul nostru sau dacă aveţi ceva informaţii în plus despre acest lăcaş, nu ezitaţi să ne lăsaţi un comentariu.

De asemenea, ne puteţi găsi şi pe reţelele de socializare:
FACEBOOK şi YOUTUBE

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version