Home Religie Mănăstirea Neamț, Ierusalimul Ortodoxiei Române

Mănăstirea Neamț, Ierusalimul Ortodoxiei Române

0

Mănăstirea Neamț, situată în apropiere de orașul Târgu Neamț (jud. Neamț), datează din secolul XIV, deși se crede că începuturile ei sunt mai vechi.

Unul dintre cele mai importante simboluri ale ortodoxiei românești, Mănăstirea Neamț, mai este denumită și „Ierusalimul ortodoxiei române”.

Mănăstirea Neamț – foto din dronă

Lăcașul de cult, aflat într-o poiană deschisă de râul Nemțișor, a fost ridicat de Ștefan cel Mare în urmă cu mai bine de cinci secole. Încă de la finalul secolului XIV între zidurile mănăstirii exista o școală de caligrafi și miniaturiști în cadrul căreia se copiau cărți bisericești.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cum arătau biserica și împrejurimile în anii 1500, se vede faptul că picturile au fost făcute, în general, după vechile norme ale Bisericii Ortodoxe.

Doi pictori din Suceava, Vasilache Chitascul și Vasili Eliman, au executat, în anul 1830, o reparație generală a picturii. Însă, un incendiu în 1862 afectează picturile și, deși s-a încercat curățarea lor, urmele incendiului mai sunt încă vizibile. Chiar și așa, picturile stau dovadă istoriei îndelungate a lăcașului de cult.

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamţ

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț

Este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, din România. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.

De-a lungul timpului, construcțiile care alcătuiesc lăcașul de cult al Mănăstirii Neamţului, au suferit modificări.

Intrare maastire

Cu toate acestea, Mănăstirea Neamţ rămâne unul dintre cei mai puternici martori ai evoluției culturii românești. Aici, în colecția mănăstirii, putem găsi obiecte importante precum Icoana Maicii Domnului primită în dar, potrivit tradiției, de Domnitorul Alexandru cel Bun de la împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, câteva icoane din veacurile XVII-XVIII, câteva icoane realizate de pictorul Nicolae Grigorescu, un vas pentru aghiazmă din 1775, dar și o presă tipografică din veacul XVIII. 

Manastirea Neamt – Libraria Sf. Ioan

Mai multe informaţii şi detalii despre: pret intrare, cazare si program de vizitare, găsiţi pe https://neamt.mmb.ro/istoria-manastirii-neamt

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version