Meteora României – Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă

Mânăstirea Cetățuia – Schitul Negru Vodă se aseamănă izbitor cu Schitul Meteora din Grecia, fapt pentru care scriitorul Mihai Rădulescu l-a denumit „Meteora României”. Prin urmare drumul către mânăstire este considerat Golgota Românilor deoarece este foarte dificil de urcat și extrem de abrupt, iar cine va ajunge aici va înțelege ce înseamnă iubirea despre care vom vorbi în aceste paragrafe.

Locul sacru al credinței

Acolo unde credința este autentică și statornică, atât timpul cât și tot ce este în jur pare dintr-o altă dimensiune, dintr-un alt univers, în care iubirea învăluie tot și pe oricine. Iubirea dintr-un loc sacru nu este acea iubire cu care ne-am obișnuit noi muritorii de rând, ci este acea iubire care-ți dăruiește viața veșnică. Din fericire pentru noi, românii, meleagurile românești sunt înzestrate cu multiple locuri în care credința este stâlp de temelie.

Un astfel de loc sacru veți putea găsi și la Mânăstirea Cetățuia, Schitul Negru Vodă, cunoscută ca fiind cea mai mare cetate dacică din partea de sud-est a României prin secolele II – III înainte de Hristos, legenda acesteia spune că a fost desăvârșită de către Negru Vodă. În fapt, o bună parte dintre legendele acestui loc sunt strâns legate de Negru Vodă. Cu toate acestea una își pune amprentele în adevăratul sens al cuvântului.

Mai exact, Negru Vodă si doamna sa s-au rugat lui Dumnezeu pentru a-i scăpa de atacurile tătarilor și a tuturor dușmanilor țării. Totodată ei i-au cerut un semn lui Dumnezeu iar această ruga le-a fost ascultată, încât la baza muntelui la doar cativa metri de mănăstire, poţi admira ultima stâncă de pe partea stângă, ce are o cruce în vârf. Se spune că piatra a fost aşezată de Negru–Vodă, iar stânca de la bază poarta denumirea de “Masa lui Mihai Viteazul“. Acolo au rămas și astăzi semnele urmelor acestora unde se rugau.

De altfel genul acesta de semne și de dovezi precum Dumnezeu ne ascultă rugăciunile mai există și astăzi prin câteva colțuri ale lumii, dar și în Peru.

Istoria Mănăstirii Cetăţuia

Legenda spune că pe aceste locuri a existat cea mai veche cetate geto-dacică la Sud de Carpaţi, în timpul ocupaţiei romane.

Pentru a intra și mai mult în istoria acestei mânăstiri trebuie să amintim și faptul că Negru Vodă a restaurant cetatea, aceasta fiind un punct strategic, având în vedere vizibilitatea și posibilitatea de a vedea invadatorii.

Mănăstirea Cetăţuia a fost săpată într-un megalit de stâncă, fiind un refugiu al domnitorului Ţării Româneşti, Negru-Vodă pentru a se ruga în peştera ascunsă numită “Peştera lui Negru-Vodă”.

Legendele mai spun că Sfântul Andrei în călătoria sa pe meleaguri românești a trecut și prin această zonă, iar dacii care erau aici şi se rugau au devenit creștini.

Mai târziu, Mihai Viteazu a venit la Schitul Cetățuia la Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou, fiind prietenul de suflet al acestuia și cu care putea sta la ceas de taină pentru a-i cere sfatul la fiecare luptă purtată.

De altfel Sfântul a luat decizia de a sihăstri în stâncă (peșteră) în momentul în care prietenul său Mihai Viteazu a murit, iar timp de 30 de ani acest Sfânt s-a rugat pentru sufletul prietenul său. Dovadă a acestui devotament uluitor lângă căbănuță se află un carpen pe partea dreaptă care datează din vremea lui Mihai Viteazu.

Schitul-cetatuia

Crucea Dorinţelor de la Mănăstirea Cetăţuia

Altă minune petrecută la această mânăstire este legată de Crucea așezată pe vârful muntelui. Se spune că în momentul în care a fost pusă furtuna s-a oprit pe loc, iar norii s-au împrăștiat, astfel încât Dumnezeu s-a bucurat de ofranda adusă de oameni.

Izvorul tămăduitor ce curge în altarul mănăstirii

Alte minuni pe care le găsiți la Mânăstirea Cetățuia este apa tămăduitoare care curge în altarul schitului doar la Izvorul Tămăduirii (prima Vineri după Paște) și până la Adormirea Maicii Domnului, iar în restul anului este uscat. Aceast fapt este considerat o minune deoarece pe acest munte nu există apă.

Pe scurt, am putea spune noi muritorii de rând că această apă tămăduitoare reprezintă lacrimile Maicii Domnului vărsate pentru Fiul Domnului și răstignirea acestuia pentru a spăla păcatele oamenilor.

Scriitorul Petre Ispirescu spune despre Mânăstirea Cetățuia:

„… te simți mai aproape de Dumnezeu. Un fel de teamă neînțeleasă ți se strecoară în inimă; rămâi uimit de atâta mărire și pari că ești pe altă lume.”

Mai multe detalii din istoria mănăstirii şi imagini spectaculoase surprinse din dronă în filmul alăturat.

Video prezentare – Manastirea Cetatuia Negru Voda

#romania#travel#foryou#discoverromania#romaniatravel#nelstill#visitromania#flydrone#dronevideo#romaniafromabove#romaniadrona#aifostaici#romaniainfomagazin#manastireacetatuia#schitulnegruvoda#calatorestecumine#viziteazaromania#locuridevizitatinromania#undemergem#ideedevacanta#drumetie#manastireacetatuia#schitulnegruvoda#meteora#meteoraromaniei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here