Mănăstirea Agapia din județul Neamț, România

Situată la aproximativ 9 km de orașul Târgu Neamț (județul Neamț), Mănăstirea Agapia, este unul dintre cele mai importante monumente culturale și religioase ale zonei Moldovei și nu numai chiar şi din România.

video 2020 – 4K : Mănăstirea Agapia, Neamţ, România – Agapia Monastery

Frumusețea și liniștea locului vin de la faptul că mănăstirea este înconjurată de o pădure, care nu adăpostește doar un simplu lăcaș de cult, ci o întreagă poveste cu peste 370 de capitole.

Mănăstirea Agapia foto din drona
Mănăstirea Agapia – foto din dronă – iarna, decembrie 2018

Manastirea Agapia Veche

Istoria mănăstirii își are rădăcinile la finalul secolului XVI- începutul secolului XVII atunci când mai mulți călugări s-au stabilit în poiana înconjurată de pădurea de smarald, construind o biserică din lemn. Biserica actuală sau Agapia Noua a fost ridicată în anii 1640, sfințirea acesteia realizându-se în 1646.

Tablouri cu Manastirea Agapia veche

Însă, istoria locului, Manastirea Agapia veche, a cunoscut și momente dificile, atacurile turcilor și tătarilor, jefuirea mănăstirii de către tătari și mai apoi de către poloni la finalul secolului XVII sunt doar din câteva dintre evenimente care au pus la încercare drumul până în prezent al lăcașului de cult.

De asemenea, în anii 1820, mănăstirea este pusă la încercare și de un incendiu, care nu a pus punct istoriei uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona de nord-est a României.

În 1803, mănăstirea a devenit mănăstire de maici, iar astăzi este una dintre cele mai mari din țară. Peste 300 de maici numără obștea mănăstirii din județul Neamț.

Manastirea Agapia, Pictura

Datele arată că în 1858 interiorul bisericii de la Agapia a fost repictat de către Nicolae Grigorescu, care deși la acea vreme nu avea mai mult de 20 de ani, a reușit să așeze pe pereții albi o remarcabilă operă de artă.

În 1995 au început lucrările de restaurate a lăcașului de cult, care au durat mai bine de 10 ani.

Prin urmare, mănăstirea a fost redată în circuitul turistic și ecumenic, astfel că astăzi primește oaspeți din toate colțurile țării, dar și de peste granițe.

Colectia Mănăstirească

Colectia Manastireasca de la Manastirea Agapia Neamt

Mai tarziu, în anul 1927 s-a infiinţat în cadrul mănăstirii cel dintâi muzeu mănăstiresc care cuprinde nu numai obiecte de cult şi artă religioasă, ci şi obiecte de artă laică: tesături, cusături, sculpturi în lemn, podoabe şi alte obiecte de artă provenite din diferite zone ale tării. Expoziţia muzeului s-a amenajat în 4 săli spaţioase şi 2 săli de trecere iar exponatele au fost selectate şi potrivite pe tematica colecţiei.

Muzeul Vivant

Fiind singurul așezământ călugăresc, mănăstirea posedă un muzeu vivant, unic în România, care propune vizitarea integrală a unei case monahale, funcţională şi populată.

Așadar, Muzeul Vivant este o ușă deschisă spre viața de zi cu zi a maicilor de la mănăstire şi una dintre cele peste 200 de case din Agapia deschisă pentru vizitare publicului larg.

Mai multe informaţii şi detalii despre: pret intrare, cazare si program de vizitare, găsiţi pe  https://agapia.mmb.ro/istoria-manastirii-agapia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here