Insula Sacalin cel mai nou pământ din Delta Dunării

Astăzi vă invităm din nou la drum intr-o călătorie virtuală, de data aceasta în Delta Dunării, o excursie de-o zi la Insula Sacalin. Care este povestea acesteia şi ce puteţi admira în călătoria nostră, veţi afla imediat.

Insula Sacalin – video de prezentare

Insula Sacalin apare în anul 1896 în urma viiturilor din acea perioadă ca o limbă de pământ situată in largul gurii de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe in Marea Neagră, putin dreapta, lungă de 2 km si lată de 25-30 m. Azi are lungimea de aproximativ 35 km și, în unele perioade ale anului, este de fapt o peninsulă pentru că partea ei cea mai nordică, care azi formează gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în mare se unește cu uscatul, atunci când apele sunt scăzute.

Insula Sacalin face parte din ecosistemul deltei brațului Sfântu Gheorghe, o deltă secundară și in continuă transformare, deltă care se transformă permanent de aproximativ 10 000 de ani din cauza curenților circulari ai Mării Negre și aluviunilor aduse de râurile Nipru, Nistru si Dunăre, proces care a început acum aproximativ 14 000 de ani și cuprinde aproape tot litoralul românesc, până la capul Kaliakra, azi în Bulgaria.

Flora şi fauna Insulei Sacalin

Vegetația de pe insulă este o vegetație de pionierat, de sărătură, in schimb, din punct de vedere al animalelor, insula este un loc în care cuibăresc nenumărate specii de păsări și mamifere, dar si reptile.

Excursie de-o zi la Insula Sacalin – Atracţii turistice

Ca atracții turistice insula in sine este o curiozitate, dar, intr-o excursie se poate observa locul in care a existat un vechi far turcesc care a ajutat la navigatie şi a cărei lentilă azi este în Muzeul Marinei Militare din Constanța, foarte multe păsări într-o lagună pe care o face insula cu uscatul, o epava a unui remorcher eșuat prin anii ’80, capul cel mai sudic al insulei, locul care nu arată niciodată la fel de oricâte ori ai ajunge acolo, o veche cherhana dezafectată și puteți asculta multe povești despre pescuitul sturionilor, geneza deltei, floră și faună dacă il aveți ca ghid pe Eduard Acsente.

Binenteles că excursia se poate incheia cu un prânz pescaresc tradiţional, cu o degustare de caviar și o degustare de vinuri de colectie așa cum numai Edi, cel mai carismatic ghid de turism din deltă știe să o facă.

Sfântu Gheorghe- video prezentare cu Eduard Acsente, ghid de turism în Delta Dunării

Dacă v-a plăcut acest material şi vreţi să călătoriţi virtual cu noi şi data viitoare, nu uitaţi să vă abonaţi la canalul nostru de youtube, apăsaţi clopoţelul pentru a vă anunţa când avem postări noi.

Numai bine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here