Gura Portiței

0
2369

Gura Portiței, fâșia de nisip cu iz magic

Dacă merită sau nu să vizitezi Gura Portitei, vei afla imediat din articolul si filmul nostru de prezentare.

E minunat să te gândești la modul în care te vei relaxa în concediul pe care îl vei avea, dar este mult mai plăcut și mult mai interesant în același timp să trăiești această relaxare pe propia-ți piele, chiar și atunci când crezi că este imposibil. Mai degrabă am fi tentați să credem că noțiunea de paradis nu există și că ceea ce încercăm să vedem este doar rodul imaginației noastre, însă totul se schimbă atunci când ajungi să admiri și să adulmeci miresmele unor peisaje nemaiîntâlnite.

Un astfel de peisaj care te poate face să trăiești într-o altă dimensiune și să-ți îmbogățească paleta creativității este și îngusta fâșie situată între Delta Dunării și Marea Neagră, de asemenea cunoscută sub numele de Gura Portiței.

De fapt și de drept, Gura Portiței este situată pe fâsia de nisip dintre Marea Neagră și limanul Golovița, din Delta Dunării. În trecut această fâșie de nisip era cunoscută drept un sat de pescari și de cherhana (activitatea de a prinde cu ajutorul unor instrumente speciale, diverse varietăți de pește sau alte vietăți acvatice).

Ceea ce este important de știut este că aici ai putea găsi locul perfect pentru relaxare, liniște și de ce nu locul în care vei descoperi peisaje și activități la care nici nu te gândeai. Cu siguranță de aceea se mai spune că Gura Portiței poate deveni o variantă pertinentă în loc de Vama Veche.

Tur Virtual 360 panoramic – Gura Portitei

Click pe fotografie pentru a deschide turul virtual 360 de la Gura Portitei

Un aspect foarte plăcut pe care îl întâlnești la fiecare pas este acela legat de zâmbetul pe care îl afișează atât oamenii locului, cât și vizitatorii în semn că aici Dumnezeu nu a lăsat îngrijorarea și problemele să-i atingă pe oamenii.

Ce-i drept Gura Portiței este binecunoscută pentru liniștea pe care o poate oferi, pentru o plajă care te poate face într-o clipă să visezi și de ce nu pentru nenumăratele plimbări pe apă cu vaporașul. Aici nu ai cum să te plictisești având în vedere întinderile mari de apă, oamenii zâmbitori, plimbările cu vaporașul și toate celelalte lucruri care dau un farmec aparte acestei zone.

Plaja de la Gura Portitei
Plaja de la Gura Portitei
Plaja de la Gura Portitei

Odinioară se spunea că de pe plajele aflate în zona Gura Portiței puteai aduna scoici cu lopata, iar în prezent trebuie să spunem că te poți bucura și de un nisip ceva mai fin din care poți construi celebrele castele, alături de cei mici și de familie, și pe care le poți îmbrăca în scoicile de care aminteam.

Nu ai cum să ratezi o astfel de zonă, mai ales dacă te numeri printre acele persoane care au nevoie de liniște și cu atât mai mult au nevoie să se vindece de depresie sau de diferite traume. Până și apa, în această zonă are acel ceva pe care nu-l întâlnești în altă parte, cu atât mai mult cu cât dezmirdă cu valuri vaporul care parcă zburdă printre stuf și acele întinderi nesfârșite de apă.

gura portitei

De asemenea conform datelor care pot fi găsite la o simplă căutare pe internet Gura Portiței, denumirea acesteia înseamnă și determină comunicare existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră.

De altfel prin anii  1970 fâșia de uscat a fost închisă fapt ce a dus la transformarea Goloviței într-un lac deschis, cu o apă ce era în curs de desalinizare și eutrofizare (procesul de îmbogățire a apei cu diferiți nutrienți, mai degrabă în compuși cu azot și/sau fosfor, astfel încât să ducă la o creștere rapidă a algelor sau a altor forme vegetale superioare cu scopul de a perturba echilibrul organismelor prezente în apă și care au efect asupra calității apei). 

gura portitei
gura portitei

Astfel încât în prezent lacul poate comunica la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, doar printr-un sistem de ecluze. Ba mai mult decât atât este foarte bine să știți faptul că această zonă pe care tocmai am trasat-o imaginar este o zonă care face parte din „Rezervația Biosferei Delta Dunării”, fapt pentru care multe din vietăți și cam tot ce este legat de faună și floră sunt protejate de lege.

Cu alte cuvinte pe lângă faptul că vei putea alege o stațiune ceva mai retrasă și relativ liniștită vei putea observa și frumusețea specifică acestei zone, căsuțele pe  care le întâlnești în apropiere de plajă, care au acoperișul realizat din stuf, numeroase aranjamente florale, care îți pot încânta priveliștea, având în vedere că atât autoritățile cât și localnicii au personalități foarte creative, iar diversitatea în cele din urmă își spune cuvântul în cel mai plăcut mod.

gura portitei jurilovca
Gura Portitei Jurilovca
gura portitei

Și de altfel nu putem uita nici de căsuțele cu ponton care sunt așezate strategic la o aruncătură de băț de apă și nici de mâncarea cu specific, delicatesele însemnând o mare varietate de pește pregătite în diferite stiluri. Persoanele care își doresc să se bucure de cel mai liniștit loc și de bucate alese pot alege fără nici un fel de remușcare stațiunea Gura Portiței.

Cazare Gura Portitei
Cazare Gura Portitei
gura portitei
gura portitei

Totuși trebuie să aveți în vedere faptul că accesul până în această zonă se poate face cu vaporașul sau cu șalupa rapidă din Jurilovca, Tulcea, iar pe drumul de coastă se poate ajunge numai cu autovehicule speciale. În momentul în care veți întreprinde o călătorie în această zonă minunată veți putea redescoperi ce înseamnă cu adevărat libertatea și liniștea interioară a unei ființe, a cărei stare de spirit a fost degradată odată cu dinamica, zgomotul și agresivitatea orașului din care provine.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here