Epava Tuzla

0
1121

Călătorie în timp la Epava Remorcherului Tuzla

Epava Remorcherului Tuzla este un subiect interesant și misterios care a atras atenția multor oameni de-a lungul timpului.

Deși la prima vedere am putea spune că această poveste are parte de un iz comic, în cele din urmă nefericirea acelei întâmplări se reflectă în imaginea epavei remorcherului Tuzla pe care o veți regăsi în apropierea insulei Sacalin. Cu ani în urmă, mai exact prin anul 1983 a eșuat remorcherul cu aburi Tuzla.

Iar acest lucru s-a întâmplat din cauza erorilor pe care le-a făcut membrii echipajului care se aflau la bordul acestuia. Povestea remorcherului a fost transmisă prin viu grai localnicilor, din tată în fiu, iar aceasta se rezumă la următoarele aspecte:

„Cu o noapte zbuciumată, lipsită de lumina lunii și Dunărea spumegând în valurile-i învolburate, membrii echipajului aflați la bordul remorcherului cu abur Tuzla au decis să se petreacă fără să ia în calcul o noapte atât de furtunoasă. Astfel aflându-se în imposibilitatea de a avea vizibilitatea necesară pe canale pentru a ajunge pe Brațul Sfântu Gheorghe și mai apoi în localitatea cu același nume, dar și în imposibilitatea de a vedea farul pentru a se ghida în mod corespunzător, remorcherul s-a împotmolit într-o dună de nisip aflat împrejurul a ceea ce numim astăzi Insula Sacalin.

Întrucât nu existau date concrete care să le confirme conformația, dar și dunele de nisip din jurul acestei insule, echipajul a vrut să se lase ghidat de far, însă până să reușească acest lucru remorcherul cu aburi Tuzla a fost deja prins în mrejele dunelor de nisip. Cu cât s-a încercat mai mult aducerea acestui remorcher la mal, cu atât acesta s-a afundat și mai rău în nisip, iar tractarea fiind imposibilă. Odată cu trecerea timpului remorcherul cu aburi s-a transformat într-o epavă și mai mult decât atât am putea vedea remorcherul a fost prada hoților de fier vechi.

Cu toate astea în fiecare sezon păsările migratoare își găsesc la bordul remorcherului locul ideal pe care să-l numească acasă și care să le fie martor la reproducerea și înmulțirea acestor vietăți. Pe cât este de degradat remorcherul pe atât acesta are un farmec aparte datorită păsărilor care se află la bordul acestuia, dar și a minunatului peisaj în care se poziționat.”

Așadar nu-i de mirare că fiecare colțișor din această țară, cu precădere Delta Dunării are parte de obiective emblemă care să ne amintească de vremurile din trecut, de întâmplările de odinioară, dar și de oamenii acelor vremuri. Cât despre epava remorcherului cu aburi Tuzla nu ezitați să o vizitați dacă aveți drum în localitatea Sfântu Gheorghe. S-ar putea să descoperiți o lume la care cu siguranță nu vă veți fi gândit, o lume în care nisipul insulei, apa Dunării se împletesc cu cerul și au fost martori la întreaga poveste a epavei.

Cum se ajunge și care este traseul până la epavă

Pentru a ajunge în acest loc minunat, plecarea se va face din localitatea Sfântu Gheorghe. Iar de aici se va alinia pe traseul următor: Fosta Cherhana – Canalul Buhaz Zatoane – Cherhanaua de la Ciotica – Laguna Melea – Epava Tuzla – Canalul Flamanda – Canalul Gârla Turcească – Fosta Cherhana – Brațul Sfântu Gheorghe și bineînțeles localitatea Sântu Gheorghe.

Epava Tuzla
Epava Tuzla

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here