Pentru astăzi la “Găteşte cu Noi” vă vom prezenta cum se face această reţetă tradiţională de chiroşte moldoveneşti sau colţunaşi cu brânză dulce.
Aşadar, urmăriţi reţeta video pentru a vedea în detaliu cum se prepară aceasta.
INGREDIENTE ALUAT:
INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
- 1Kg de brânză dulce de vaci
- 500g zahăr
- 1-2 ouă
- 2-3 linguri de făină de grâu
- mirodenii
- zahăr vanilat
- coajă de lămâie
Modul de preparare – Coltunasi sau Chiroste Moldovenesti
Prin urmare chiroştele moldovoneşti se pot prepara foarte repede intr-un timp de cca o oră – cel mult 2 ore.
Mai intâi frământaţi aluatul din făină cu puţină sare, cele 2 linguriţe de zahăr, laptele sau apa, apoi adăugaţi si ouăle. În timp ce amestecaţi, adăugaţi apă sau lapte cât este necesar pentru a finaliza aluatul.
Când aluatul este gata frământat se lasa la dospit, iar în acest timp pregătim umplutura.
Pasul următor, amestecăm intr-un bol brânza dulce cu cele 2-3 ouă, zahărul, făina, esenţa de vanilie, coaja de lămâie si puţină sare, până obţinem o compoziţie moale.
În cele din urmă după ce aluatul a dospit, îl întindem până obţinem o foaie subţire pe care va trebui sa o tăiem în pătrăţele iar acestea le vom umple cu compoziţia de brânză dulce.
În cele din urmă vom fierbe apă cu sare şi zahăr intr-o oală sau tuci mai mare, apoi cand apa începe să clocotească adăugam colţunasii şi îi lăsăm sa fiarbă cca 15 minute până aceştia încep să se ridice la suprafaţă. În acest timp mai mestecăm uşor având grijă să nu rupem chiroştele şi pentru ca acestea să nu se lipească de fundul oalei.
Scoatem chiroştele moldoveneşti pe un platou şi le presărăm cu zahăr sau zahăr vanilat după preferinţă.
CHEAMĂ-NE ŞI VOM VENI!
Dacă aveţi un hotel sau o pensiune, un bar sau un restaurant şi vreţi să vă promovaţi locaţia prin prezentarea unui show gastronomic, nu ezitaţi să ne contactaţi. Gazda viitoare veţi fi dvs.