Cheile Bicazului

0
837

Parcul Național Cheile Bicazului Hășmaș

Călătoria noastră începe departe, acolo unde printre nori se ivește pitorescul drum, care leagă Transilvania de Moldova, și care este recunoscut sub numele de Cheile Bicazului. Acesta fiind format în principal datorită râului Bicaz. Zona aflată în partea de nord – est a țării, fiind situată pe teritoriul județelor Neamț și Harghita, Cheile Bicazului pot deveni o clipă de eternitate atât pentru suflet, cât și pentru trup.

Cheile Bicazului – film de prezentare

Puteți scăpa de alergătura zilnică, rutină, dar și de stresul care vă dă viața peste cap bucurându-vă de momentele de liniște și de răsfăț pe care vi le poate oferi Lacul Roșu (în amonte), cu lebedele care se întind leneșe la soare și plutesc pe luciul apei, și până în localitatea Bicaz – Chei (în aval) te poți simți ca într-un cadru de poveste profitând de peisajul pitoresc pe care natura și fenomenele naturale le-a făurit de-a lungul timpului.

De altfel stâncile care sunt dispuse de-a lungul drumului transcarpatic DN12C, și care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz, sunt martorele istoriei alambicate pe care a avut-o țara noastră. În realitate stâncile nu sunt decât mase gigantice de calcare, care au în componența lor diferite roci, și care dispun de o gamă variată de forme. Șoseaua este asemănătoare cu o imensă despicătură a Bicazului și întocmai pe această axă se găsesc majoritatea punctelor de atracție din această regiune.

Monumentul naturii pare și mai spectaculos atunci când razele soarelui se reflectă în pereții stâncilor și dau nuanțe de alb, cenușiu, roșu sau chiar negru în momentul în care le admiri nestingherit. Tot aici printre aceste stânci poți descoperi roci, care au o valoare incomensurabilă, precum marna (calcar care conține un procent ridicat de argile), dolomitul, cuarțul, gipsul, dar și alte minerale importante. Bazându-se pe frumusețea măiestoasei zone  care cuprinde Cheile Bicazului, aceasta a fost inclusă în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș.

Bucurându-se, de altfel, de o suprafață de aproximativ 6.575 de hectare și care este situat pe teritoriul ambelor județe Harghita și Neamț. Măiestoasele stânci calcaroase îți pot tăia răsuflarea în momentul în care te deplasezi pe șosea, având în vedere că ești atât de aproape de acești giganți care se împletesc cu drumul DN12C.

Povestea continuă printre stâncile masive și arbori mici sau fire de iarbă ori mușchi (crescuți printre aceste stânci), căci în orice anotimp te-ai hotărî să vizitezi cheile vei descoperi că tot acest peisaj impunător și în același timp magnific te va face să trăiești, chiar și pentru câteva minute, într-o altă eră, un alt spațiu și o zonă destinată basmelor cu personaje nemuritoare pe care le găsești în scrierile vechi.

Atât crestele, cât și verdele ierbii care cuprind văi întregi îți poate face viața mult mai frumoasă și mai ușoară dacă vei accepta o călătorie, precum cele întreprinse de către Calistrat Hogaș, de-a lungul cheilor. Cu toate astea nu vă puteți limita doar la scrierile și citatele pe care le găsiți în „Pe drumuri de Munte”, jurnalul de călătorie întocmit de scriitorul Calistrat Hogaș, când aveți la îndemână toate motivele pentru a avea parte de ceva mai multă acțiune și de făurirea unor amintiri care să dăinuie pe vecie.

Și pentru că lucrurile bune nu se sfârșesc niciodată, iar natura nu încetează să ne surprindă cu frumusețea ei, în călătoria pe care o puteți avea pe Cheile Bicazului vă puteți abate de la drum nu doar pentru Lacul Roșu, ci și pentru peșterile Munticelu și Toșorog aflate în Bicazu Ardelean, pentru Cheile Șugăului situate în Bicaz – Chei, dar și pentru Lacul Izvorul Muntelui, care este situate tot în Bicaz. Altă dată, Cheile Bicazului reprezentau o adevărată sursă de inspirație pentru prozatorul Calistrat Hogaș, zona devenind vestită datorită călătoriilor pe care acesta le făcea.

Privind dintr-un alt unghi și o altă perspectivă peisajul pitoresc de care are parte România și pe care ni-l oferă Cheile Bicazului putem spune că această zonă ne aduce mai aproape de cer, de credință , de speranță și, de ce nu, ne oferă posibilitatea de a avea parte de o stare sufletească de care rare ori putem avea parte. Locul perfect unde poți avea un moment de liniște cu tine și te poți conecta la toată acea energie pe care o inspiră natura prin elementele ei de preț, cum sunt stâncile, crestele, văile și nu în ultimul rând mândra și falnica pădure.

Iar la toată această imagine se mai adaugă frumusețea și în același timp bucuria naturii de a ne da cel puțin o părticică din ea și din valorile pe care le transmite de mii de ani prin frumusețile și grija față de aceste meleaguri fără să ceară nimic înapoi. Și cu toate astea amprenta omului își spune cuvântul și din păcate nu în cel mai bun sens dacă ar fi să luăm în calcul unul dintre citatele celebre ale lui Calistrat Hogaș:

„Virtutea nu capătă preț și strălucire decât atunci când iese biruitoare din lupta fățișă cu răutatea și stricăciunea omenească.” – Calistrat Hogaș – „Pe drumuri de munte”.

Cu alte cuvinte lăsați grijile deoparte, pentru mai târziu, și încercați să vă bucurați de încă ceea ce mai avem de peisajele pitorești și de bunătățile cu care ne mai poate întâmpina natura. Călătoriți, visați și bucurați-vă de momentele unice pe care le puteți experimenta.

Mulţumim că ne-ai citit articolul, dacă ţi-a plăcut, nu uita să ne dai un LIKE sau SHARE, ori te poţi abona la canalul nostru de youtube pentru noutati video prin SUBSCRIBE

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here