Cetatea Enisala Heracleea

1
1794

Povestea Cetății Enisala Heracleea încununată cu ape

Oriunde te-ai duce de-a lungul și de-a latul României nu există colțișor știut care să nu te atragă prin frumusețea nemărginită. Indiferent că vorbim de colinele și văile munților sau că mergem ceva mai la vale spre câmpie, fiecare loc, fiecare ținut în parte are propria poveste pe care abia așteaptă să o descoperi.

De această dată călătoria noastră ne-a purtat în lungul ținuturilor de câmpie, foarte aproape atât de Dunăre, cât și de Delta Dunării.  Dar nu vom povesti despre Deltă sau Dunăre așa cum vă așteptați, ci mai degrabă vom povesti despre Cetatea Enisala ce se află așezată pe colina unuia  dintre dealurile calcaroase poziționate în zona lacurilor Razim și Babadag. Iar pentru a ne face o imagine de ansamblu despre această cetate în paragrafele de mai jos o să creionăm rând pe rând istoria și poveștile acestei cetăți.

Etimologia cuvântului Enisala

Conform datelor oficiale etimologia cuvântului Enisala reprezintă denumirea cetății și provine de la cuvintele din limba turcă – yeni sale – care înseamnă și reprezintă „Noua Vestire”. Fără doar și poate denumirea de Enisala a fost împrumutată și de localitatea, satul din jurul acestei cetăți ce aparține comunei Sarichioi din județul Tulcea, Dobrogea, România.

Istoria și Poveștile Cetății Enisala Heracleea

Ruinele acestei fortăreți medievale au mai fost cunoscute de-a lungul timpului drept ruinele de la Enisala, Enișal, Eracleea  sau în timpuri și mai străvechi cunoscute sub numele de Herakleea. De altfel ruinele acestea sunt poziționate la o distanță de circa 2 Km de localitatea Enisala, pe unul dintre dealurile care se află în zona lacurilor Razim și Babadag, acest deal fiind unul calcaros.

Primele cercetări arheologice au început prin anul 1939 și de asemenea au continuat cu mici întreruperi și în perioada anilor 1970 – 1998. Iar rolul pe care l-a avut această cetate se pare că a fost ceva mai mult decât cel administrativ. Și aici batem monedă rând pe rând pe rolul militar, politic, dar și economic având în vedere că săpăturile arheologice au scos la iveală în mod special monede bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești.

Cetatea Enisala Heracleea - zidul

Tot aici au fost descoperite toporiști de piatră șlefuite, obiecte de ceramică, dar și oase de mamut pe semne că aici viața acestei populații s-a desfășurat încă din perioada pe care noi o numim preistorie. Responsabili pentru ridicarea cetății Herakleia (Enisala)au fost pe rând Imperiul Bizantin și mai apoi Republica Genova. Imperiul Bizantin a fost interesat de ridicarea unei astfel de cetăți în mijlocul acelui sistem de fortificații din nordul Dobrogei, având orientarea spre mare, cu scopul de a controla traficul naval.

Mai apoi Republica Genova, care dispunea de sume mari de bani câștigate din comerț, și-a dorit ridicarea și conservarea acestei cetăți având în vedere că Republica Genova era deținătoarea monopolului navigației pe Marea Neagră. Și tot aici ca o caracteristică aparte a acestei cetăți sunt turnurile poligonale. De altfel cetăți care au turnuri poligonale și sunt asemănătoare cu cetatea Enisala se mai găsesc și în zonele situate de-a lungul coastelor Mării Negre, mai exact în Bulgaria și Turcia de astăzi.

De asemenea o bună parte din cetate a putut fi conservată și restaurată, iar aici amintim de zidurile de incintă, tunurile și bastioanele cetății care se păstrează în cea mai mare parte pe o înălțime de circa 5 – 10 metri. Însă piesa de rezistență care atrage privirile tuturor se referă la bastionul porții principale, care este de origine orientală având o arcadă dublă, aceasta fiind întâlnită frecvent în Evul Mediu și realizată de constructorii bizantini.

Cetatea Enisala a fost pentru prima dată menționată cu numele de Yeni-Sale în secolul al XV-lea, în cronica lui Sukrullah. În anul 1421 cetatea a căzut în mâinile turcilor, după ce inițial aceasta a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. Mai apoi după anul 1484 Cetatea Enisala a fost părăsită, deoarece nu mai prezenta interes pentru Imperiul Otoman.

Cetatea Enisala Heracleea -ziduri interioare

După aceea mult mai târziu cetatea a picat în ruine, iar prin anul 1741 aproximativ 1600 de familii de lipoveni s-au stabilit în toate localitățile din jurul acestei cetăți. Bineînțeles aceștia adăugându-se la familiile existente de greci, români, bulgari, tătari, turci și cherchezi.

Cu toate astea nu trebuie să uităm că Cetatea Heracleea de la Enisala nu este una și aceeași cu Cetatea Heracleea Sintică, aceasta din urmă fiind poziționată în localitatea bulgărească Rupite din Obștina Petrici, Regiunea Blagoevgrad.

Cum fiecare cetate are ceva aparte am putea spune despre Cetatea Heracleea Enisala că este încununată cu ape, iar fiecare apus pe care îl puteți vedea de aici veți avea senzația că soarele coboară din cer și sărută ruinele cetății. Astfel spus priveliștea de aici vă poate duce cu gândul la acele locuri pe care doar îndrăgostiții le știu și le cunosc așa cum ar trebui.  

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here