Castelul Bran Dracula Romania

0
3722

La poarta de intrare in Transilvania

Castelul Bran
Castelul Bran

Castelul Bran care domina acum “poarta” de intrare in Transilvania a fost ridicat in 1377, cand Ludovic I al Ungariei confirma sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a ridica o noua cetate la Bran. Insa, inainte de aceasta, fusese o cetate de lemn ridicata de Cavalerii Teutoni pe la 1211 (teutonii nu aveau dreptul sa faca fortificatii de zid).

Mai mult, se stie ca in 1395, cetatea l-a gazduit pe Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, venit in ajutorul lui Mircea cel Batran. De altfel, in 1407 regele v-a da Branul, in proprietate, lui Mircea cel Batran, care il va pastra pana in 1419. Dupa aceasta perioada, in secolul al XV-lea, castelul trece din proprietatea Scaunului Brasovului in proprietatea directa a coroanei Ungariei.

CLICK PE FOTO PENTRU A VEDEA TURUL VIRTUAL 360 AL CASTELULUI

TUR VIRTUAL CASTELUL BRAN

Iar in 1920, Consiliul Orasenesc Brasov il daruieste Reginei Maria, in semn de recunostinta pentru contributia la Marea Unire. La moartea reginei, mostenirea apartine Principesei Ileana, casatorita cu arhiducele de Habsburg.

In 1948, castelul e nationalizat, iar in 2006 reintra In proprietatea familiei de Habsburg, manageriat pentru inca trei ani de Ministerul Culturii. Muzeu intre 1956 si 1987 si din nou dupa restaurare, dinn 1993, el continua sa fie vizitat si sub administrarea lui Dominic de Habsburg si a surorilor sale, doar ca piesele din muzeul initial, al statului roman, se gasesc acum in incinta Muzeului Vamii Medievale, de la poalele stancii pe care se afla Castelul.

Castelul-Bran-foto-din-drona

Timp de 18 ani, cat a apartinut Reginei Maria, Castelul Bran a fost adeseori vizitat de aceasta si de copiii familiei regale, inclusive de Regele-copil Mihai I.

castelul bran - regina maria
Regina Maria

Se stie ca Regina lasase dispozitie ca inima sa sa fie inmormantata in Capela Stela Maris de la Balcic, un alt loc drag ei. Dupa cedarea Cadrilaterului in 1940, Principesa Ileana a cerut ca inima sa fie adusa la Bran si a pus sa se construiasca o copie fidela a Capelei Stela Maris de la Balcic

Capela Stella Maris Balcic
Capela Stella Maris Balcic

pe malul Paraului Turcului de la Bran, care traverseaza localitatea si nu departe de vechiul cimitir al cetatii.

Respectiv: , Capela Inima Reginei Maria. Pana atunci, inima a fost asezata intr-o mica pestera, in peretele de stanca, cu o placa de piatra in fata.

Locul a fost descoperit intamplator in anii 60 si, din fericire, inima reginei a fost salvata, chiar daca pastrata in conditii nu tocmai bune, la Muzeul National de Istorie. Capela ridicata de Principesa Ileana se finalizeaza abia acum, prin grija preotului paroh al comunitatii, parintele Enache.

In apropiere de capela se afla doua cladiri care au fost ridicate de Principesa Ileana pentru a servi ca spital de campanie, in timpul celui de al doilea razboi mondial. Tot in apropiere de capela se mai gaseste un loc istoric, chiar daca nemarcat: In ziua de Sfanta Maria Mare a anului 1916, cand soldatii romani au trecut granita prin culoarul Rucar-Bran si s-au apropiat de Bran, intreaga comunitate a iesit din Biserica si, cu preotul in frunte, i-au intampinat pe ostasi, apoi a fost sfitita apa paraului si in ea sfintite carele si masinile de lupta, caii etc.

In Bran se mai afla si Casa Memoriala Sextil Puscariu dar si Casa PRINCIPESEI ILEANA.

Putem aminti aici si asocierea cu mitul lui Dracula, al lui Bram Stocker.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu ezitați sa ne dați un LIKE, SHARE sau SUBSCRIBE canalului nostru, pentru mai multe surprize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here