Home Regiuni Banat Cascada Bigăr

Cascada Bigăr

0
Cascada Bigar

Localizare Cascada Bigăr

Cascada Bigar

Aproape de marginea șoselei și totuși atât de departe de ochii necunoscătorilor, Izvorul Bigăr (Cascada Bigăr) este cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr. De altfel denumirea acestuia de izbuc provine de la faptul că este un izvor foarte puternic. Situată în județul Caraș-Severin și sub teritoriul administrativ al comunei Bozovici, cascada Bigăr face parte dintr-o arie protejată de interes național, care de fapt și de drept reprezintă o rezervație naturală de tip mixt. Și pentru că frumusețea acesteia este una foarte rară și unică în același timp, cascada este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița.

Parcul Național Cheile Nerei – Beușița
Izvoarele ce alimeantează Cascada Bigăr

Ceea ce pare interesant este faptul că aria naturală are parte de o suprafață de circa 176,60 hectare, iar rezervația naturală a fost înființată în anul 1982 și de asemenea a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000. Vizitatorii din toate colțurile lumii se pot bucura de tot ceea ce cuprinde rezervația. Având în vedere că este o zonă colinară, cu izvoare, chei (porțiune de vale strâmtă cu versanți înalți, abrupți săpați de apa de suprafață sau prin acțiunea apei subterane, condiția esențială fiind existența unor pereți stâncoși și alcătuiți dintr-o rocă dură), abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, panoare, peșteri, avene, poiene și pajiști, frumusețea acestora pot atrage și cei mai înflăcărați curioși și vizitatori.

Flora de la Cascada Bigăr

De asemenea fauna acestei rezervații este alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaște și pești și nici flora nu se lasă mai prejos, ci din contră are parte de nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănățean și multe altele care sunt specifice grupării montane a Munților Banatului. Ceea ce mai putem aminti despre izvorul Bigăr este faptul că alimentarea acestuia se face de la un curs de apă subteran, care străbate peștera cu același nume și care se găsește în Munții Aninei. O caracteristică aparte a apei acestui izvor este legată de calcarul bogat, care se află în apă.

Izvorului Bigăr

În cele din urmă apa Izvorului Bigăr se varsă în râul Miniș după o lungime de aproximativ 200 m, această vărsare realizându-se de pe un prag stâncos punând în evidență cascada de tuf calcaros, care poartă numele de Cascada Bigăr. Un alt aspect important ce pune în evidență unicitatea acestui loc este faptul că paralela de 45 de grade nord trece pe lângă această cascadă, fapt ce este marcat printr-un panou geografic. De altfel nu îți trebuie foarte mult timp în căutarea acestei cascade, deoarece vuietul acesteia te va face să-i descoperi frumusețea magică  în scurt timp.

Cascada Bigar

Căderea apei de la o înălțime de aproximativ 7 metri pe peretele stâncos te va face să te bucuri de șiroaiele de apă, care în oglindirea soarelui poate lua diverse nuanțe de albastru și verde. Și poate că nu degeaba locuitorii mai în vârstă a acestei zone vorbesc despre frumoasa a cărui păr s-a transformat în cascadă, iar lacrimile acesteia de jale și dor în necontenite șivoaie de apă ce învăluie această cascadă. De altfel toate acestea duc către povestea și legenda Cascadei Bigăr.

Povestea și legenda Cascadei Bigăr

„Odată, tare demult pe tărâmuri îndepărtate unde înaltul cerului se împletea cu măreția munților, într-o vale dintr-un munte se afla o familie care își dorea foarte mult copii, dar nu putea să-i aibă. Iar după îndelungi rugăminți, femeia a visat într-o noapte o vrăjitoare care îi spunea să meargă la „Izvorul de sub Stâncă” și să bea apă din acel izvor. Cu toate astea vrăjitoarea i-a mai spus femeii că prețul pe care urma să-l plătească pentru acest fapt va fi unul destul de mare, în cazul în care femeia va da naștere unei fete.

Totodată vrăjitoarea a mai avertizat-o spunându-i că dacă va avea vreo fată nu va trebui să o lase pe aceasta să se îndrăgostească, altfel va muri. Pentru că își dorea tare mult un copil, familia a ascultat vocea din visul femeii, iar în scurt timp aceasta născu o fetiță. După o bună bucată de timp și după trecerea anilor fetița devenise o fecioară foarte frumoasă cum rar găsești în basmele strămoșilor. Și așa cum era de așteptat tânăra fecioară a dat curs sentimentelor și în scurt timp se îndrăgosti de un tânăr chipeș pe nume Bigăr.

Auzind despre toate acestea, tatăl fetei de teamă să nu o piardă definitiv a luat decizia de a o închide pe fată în grota de deasupra izvorului amintit de vrăjitoare. Astfel odată închisă acolo, fata a început să plângă zi și noapte, până ce la un moment dat auzindu-i plânsul de jale și de dor, vrăjitoarea s-a înduplecat apărând în visul fetei și șoptindu-i ceea ce trebuia să facă pentru a se elibera din închisoarea tatălui ei. „Pot face pentru tine doar un singur lucru, iar acesta este să-ți transform părul într-o cascadă pe care se vor prăvăli lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care îl iubești aproape de tine, însă niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el. Dar veți renaște mai apoi în cealaltă lume, veți renaște în <<Tărâmul Regăsirii Dorului>>”.

În scurt timp părul fetei s-a transformat în cascadă, iar lacrimile ei au devenit șivoaiele de apă ce învăluiau cascada. Și precum spuse vrăjitoarea, tânărul a fost atras de vuietul cascadei, astfel s-a aruncat în apele acesteia, murind în același timp cu iubita sa. Ba mai mult decât atât Cascada Bigăr este dovada vie a iubirii pure și a sacrificiului nemărginit a celor doi îndrăgostiți, punând pe un piedestal superior frumusețea unică a acestei cascade. Prin urmare, oamenii locului mai spun că aici vin îndrăgostiți de pretutindeni pentru a bea apă de la Cascada Bigăr cu scopul de a-și pecetlui iubirea veșnică”.

Cascada Bigar

Și pentru că frumusețea acesteia este nemărginită, în anul 2013 site-ul „The World Geography” a realizat o listă cu cele mai frumoase cascade ale lumii, iar Cascada Bigăr din Caraș – Severin a ocupat primul loc. Iar puțin mai devreme de aceasta, în anul 2010, în luna septembrie a fost prezentată pentru prima oară în presa turistică această cascadă de către ghidul turistic internațional „National Geographic Traveler – Romania”.   Vizitatorii pot ajunge la această splendidă cascadă, doar urmând Drumul Național (DN57B) Anina – Poneasca – Valea Minișului – rezervație, și chiar înainte de a ajunge în satul Bozovici veți putea ajunge în dreptul cascadei Bigăr.

Morile de apă din complexul de la Rudăria

Bineînțeles asta nu este tot, puțin mai departe de Cascada Bigăr vă așteaptă să le descoperiți cele 22 de mori de apă din complexul de la Rudăria. De altfel istoria acestor mori începe pe Valea Rudăriei în anul 1772, când aici au existat primele 8 mori. De-a lungul vremii, între anii 1874 – 1910, aici existau deja 51 de mori. Însă inundațiile din acea primăvară au luat 28 dintre ele, iar localnicii le-au refăcut pe unele, iar pe altele le-au abandonat. Mai toate morile au fost protejate de câte o stâncă masivă, iar o parte dintre cele care se mai găsesc și astăzi sunt funcționale.

Morile de apă din complexul de la Rudăria

Se spunea că o astfel de moară putea măcina o cantitate de făină de circa 130 de kg în 24 de ore. Însă după Revoluția din ’89, morile de la Rudăria au fost lăsate în paragină. Și așa cum am spus și mai devreme în prezent mai există doar 22 de mori, dintre care 13 în comuna Rudăria, actuala Eftimie Murgu, și încă 9 mori în apropiere. Deși ele au fost introduse în patrimoniul național și se află sub atenta supraveghere a Muzeului „Astra” din Sibiu se poate observa cu ochiul liber nepăsarea cu care sunt tratate aceste mori. Cu toate că morile au trecut și printr-o perioadă de recondiționare. De asemenea, morile sunt construcții de lemn care au dimensiuni reduse, având o roată orizontală fiind utilizate doar pentru măcinarea cerealelor servind comuna.

Din întregul complex fac parte următoarele Mori, care între timp au devenit și monumente: Moara Măxinoanea, Moara Vămulea, Moara Hambaroane, Moara Popească, Moara Firizoane, Moara „Îndărătnica Nouă”, Moara „Îndărătnica Mică”, Moara Pațaoanea, Moara „Îndărătnica Bătrână”, Moara Trăiloanea, Moara „Dacicoanea” și Moara de la Tunel, dar și multe altele. Oricând aveți puțin timp liber și vă doriți să vă inspirați din peisaje magnifice, din legendele și poveștile locului vă invităm într-o frumoasă călătorie ce are drept scop descoperirea frumuseților pe care Cheile Nerei le ascunde negreșit.

Moara de la tunel – Complex Rudăria

Dacă aveţi idei pentru realizarea unui clip sau vreţi să promovaţi o locaţie interesantă, un eveniment important, nu ezitaţi să ne contactaţi. Mulţumim!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version