Biserica Neagra din Brasov

0
5783
Biserica Neagra din Brasov

Simbol al orasului Brasov, impozantul monument, Biserica Neagra a fost construită în secolele XIV – XV. Lucrările încep în 1383 și au la bază un proiect în stil gotic, cu mărimi impresionante: 89 m lungime, 38 m lățime și 42 m înălțime. În planul inițial erau prevăzute două turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o înălțime de 65 m. În 1421 când lucrările se apropiau de sfârșit, năvălesc turcii producând pagube serioase construcției.

După trecerea pericolului lucrările au fost reluate, edificiul fiind terminat și sfințit în 1477, iar turnul în 1514. În 1542 când orașul a acceptat reforma lui Honterus și sasii au trecut la luteranism, biserica catolică de până atunci s-a transformat în evanghelică.

Pe lânga scurta cronică a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura și lunga listă a donatorilor care au făcut posibilă construirea bisericii (după Orban Balazs: Descrierea Ținutului Secuiesc). Din păcate inscripțiile au dispărut în incendiul din 1689, după care edificiul devine cunoscut sub numele de “Biserica Neagră”.

Brasov, Romania, foto din drona

Se spune că pe lângă altarul principal ornat cu statui de argint aurit mai erau 22 de altare, toate dispărute în marele incendiu. Refacerea îngreunată și de frecventele cutremure a durat aproape 100 de ani și a rezultat un interior cu puternice influențe baroce. În perioda interbelică statuile de pe pilaștrii corului au fost înlocuite cu copii, originalele fiind și ele expuse în interiorul bisericii.

Interior Biserca Neagra din Brasov
Interior Biserica Neagra din Brasov

Mai multe despre istoria acestui edificiu, aflam de la Dr.Frank-Thomas Ziegler – Șef Birou Biserica Neagră – Public Relations

Video – Biserica Neagra din Brasov

Orga Buchholz din Biserica Neagra Brasov

Orga Buchholz din Biserica Neagra Brasov

Biserica se mândrește cu cea mai mare și unică orgă mecanică Buchholz funcțională din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi și 76 de registre, care dăruiește momente de neuitat iubitorilor de muzică. Tot aici se poate admira cea mai mare colecție din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI – XVIII, fragmente de pictură murală din secolul XV, o cristelniță din 1472 și multe obiecte vechi.

Cel mai mare instrument mecanic din România

SINCRON – STEFFEN SCHLANDT – Organist, Biserica Neagră – BRAȘOV

Istoricul bisericii și al restaurărilor precum și viața și opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) este prezentată în cadrul expozițiilor ce se pot vizita în biserică.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu ezitați sa ne dați un LIKE, SHARE sau SUBSCRIBE canalului nostru de youtube, pentru mai multe surprize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here